Kilenc hónap alatt 2 ember halt meg lakástűzben Zalában

2023. október 06. 12:17

2023 első három negyedévében 115 lakástűz keletkezett vármegyénkben, a lángok 2147 négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók 32 embert mentettek ki a tűzzel érintett otthonokból, 14-en megsérültek – többségük füstmérgezést szenvedett.

A legnagyobb tűz Zalában (és az országban is) május 6-án Zalaegerszegen volt, ahol egy társasház földszinti lakása gyulladt ki a Holub József utcában. A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek, összesen 800 négyzetméteren pusztítottak. Az oltás három órán át tartott, 30 tűzoltó 11 tűzoltójárművel avatkozott be, 49 embert és két kutyát mentettek ki a társasházból.

Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben két ember vesztette életét - Keszthelyen és Szentgyörgyváron, a tavalyi év hasonló időszakának esetei csupán egy áldozatot követeltek. 

Átlagosan 2-3 naponta keletkezik lakástűz a vármegyében. Szeptember végéig a lakástüzekhez összesen 219 tűzoltóautót riasztottak, az egységek pedig több mint 23 órát töltöttek a tüzek oltásával. 

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng (25 %), elektromos hiba (18%), a fűtési rendszer hibája (11%), illetve sütés-főzés és dohányzás miatt gyulladt ki épület. A legtöbb alkalommal a kéményben (27 %), konyhában (11 %), illetve hálóban (9 %) csaptak fel a lángok.

Intő jel, hogy a 115 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. Az otthon jellegű tüzek száma a fűtési szezonban a legmagasabb, így az előttünk álló három hónapban még nagyobb odafigyelésre lesz szükség.

Szén-monoxid miatt 2023 első kilenc hónapjában 71-szer hívták a zalai tűzoltókat, akik 28 helyszínen ki is mutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az esetek során ketten szenvedtek sérülést. A mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap