Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Halálos lakástűz Szentgyörgyváron
2023. március 12.

Szombat este érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy száztíz négyzetméteres családi ház egyik, tizenhat négyzetméteres szobája a Zala vármegyei Szentgyörgyváron, a Petőfi Sándor utcában.

Tragédiával végződött egy lakástűz Keszthelyen
2023. február 22.

Szerda reggel érkezett a bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére, amely szerint Keszthelyen füstöl egy lakás. Egy tűzoltóegység vonult a Kossuth Lajos utcába, ahol egy sorház emeleti lakása füstölt.

Zala Vármegye: Tavaly egy ember halt meg lakástűzben, szén-monoxid miatt senki
2023. január 06.

2022-ben összesen 117 lakástűz keletkezett Zala vármegyében, 26-al kevesebb, mint 2021-ben, ami 18 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 1966 négyzetméternyi épített terület égett le. Ez a szám 2021-ben meghaladta a 3300 négyzetmétert, így itt is jelentő csökkenés figyelhető meg.

Átvették a pályázaton elnyert eszközeiket
2022. december 28.

Átvették az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek, valamint önkormányzati tűzoltóság azokat a központi beszerzésű eszközöket, amelyekhez a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Magyar Tűzoltó Szövetség közös, 2022. évi pályázatán jutottak hozzá. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett ünnepélyes átadót december 28-án, szerdán a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon tartották.

A tűzijátékokkal kapcsolatos tűzmegelőzés már a vásárlásnál kezdődik
2022. december 28.

Szilveszter éjjel 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma országszerte. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák, gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy autó alá repül és ott okoz tüzet.

Tegyünk a biztonságos karácsony érdekében!
2022. december 19.

Zala megye lakossága ebben az adventi időszakban is megfogadta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait, hiszen egyszer sem volt szükség tűzoltói beavatkozásra az adventi gyertyákkal, mécsesekkel kapcsolatban. Köszönjük az odafigyelést, egyúttal azonban továbbra is kérjük a megszokottnál nagyobb odafigyelést, hiszen a veszélyeket rejtő időszaknak még koránt sincs vége.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
2022. október 26.

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

Ismét megszólalnak a szirénák Zalaegerszegen
2022. szeptember 06.

A sziréna és hangosbemondó rendszer működtetésével együtt járó katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak szerdán Zalaegerszegen.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély
2022. augusztus 18.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tovább tart a kánikula, az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a hőségriasztást
2022. július 22.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 26-án (kedd) 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Nem most van itt az ideje a szabadtéri égetésnek!
2022. július 22.

Sűrű napjuk volt július 21-én, csütörtökön a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóknak: négy helyszínen is tarlót, illetve száraz aljnövényzetet érintő tüzekhez riasztották őket, Becsvölgyén pedig egy traktor és egy bálázógép vált a lángok martalékává. Rajtuk kívül a lenti hivatásos tűzoltók egy égetésből továbbterjedő tüzet fékeztek meg Pórszombaton. A település önkormányzati rendeletének értelmében egész évben tilos az égetés, mégis felcsaptak a lángok. Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész ország területén, így megyénkben is. A következő napok forrósága miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy – még ahol az önkormányzati rendelet engedélyezi is – halasszák el, vagy egyáltalán ne tervezzék be a szabadtéri égetést! Ebben a szárazságban ugyanis egy kis szikrából akár óriási kiterjedésű tűz is kialakulhat!

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
2022. július 19.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
2022. július 01.

Július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A fűtési szezonnak vége, de a szén-monoxid veszélye nem múlt el
2022. május 13.

A fűtési szezonnak vége, de ez nem azt jelenti, hogy a szén-monoxid veszélye is megszűnt volna. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. A szén-monoxid veszélye tehát egész évben fenyeget.

Halálos tűz Zala megyében
2022. április 23.

Szombaton, kora délután kigyulladt egy húsz négyzetméteres fatároló Zala megyében, Boncodföldén, a Panoráma utcában. Tizenkét zalaegerszegi hivatásos tűzoltó három járművel vonult az esethez, rövid időn belül eloltották a lángokat. Az épületben egy ember tartózkodott, akinek az életén a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már segíteni.