Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

A fűtési szezonnak vége, de a szén-monoxid veszélye nem múlt el
2022. május 13.

A fűtési szezonnak vége, de ez nem azt jelenti, hogy a szén-monoxid veszélye is megszűnt volna. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. A szén-monoxid veszélye tehát egész évben fenyeget.

Halálos tűz Zala megyében
2022. április 23.

Szombaton, kora délután kigyulladt egy húsz négyzetméteres fatároló Zala megyében, Boncodföldén, a Panoráma utcában. Tizenkét zalaegerszegi hivatásos tűzoltó három járművel vonult az esethez, rövid időn belül eloltották a lángokat. Az épületben egy ember tartózkodott, akinek az életén a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már segíteni.

Éjfél óta tűzgyújtási tilalom van az egész országban
2022. március 10.

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Egyre több a szabadtéri tűz Zalában – figyeljünk!
2022. február 25.

Február 24-én, csütörtökön négy alkalommal riasztották a zalai tűzoltókat szabadtéri tűzhöz. Bánokszentgyörgyön, a Kossuth út egyik családi házának hátsó udvarában kommunális hulladék égett néhány négyzetméteren délelőtt. A tűz a közeli aljnövényzetre is átterjedt, ám mire a letenyei hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a mintegy négyszáz négyzetmétert érintő tűz kialudt. A raj a még égő hulladékkupacot vízsugárral eloltotta. Délután ismét Bánokszentgyörgyre riasztották a letenyei és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat, mivel három hektáron égett a nádas a település Várföldei utcájában. Az egységek puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. A tűzzel érintett területen egy farönk is beizzott, ezt a tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták és eloltották. Szintén a délutáni órákban égett a száraz aljnövényzet Becsehelyen, az Imre hegyen, mintegy kétszáz négyzetméteren. Mire a riasztott nagykanizsai hivatásos és a letenyei önkéntes tűzoltók megérkeztek, a lángok egy akácost is elértek. A rajok vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt megfékezték a tüzet. Tegnap kora este pedig több ponton gyulladt meg az avar Pacsán, a Fő utca közelében. A város hivatásos tűzoltói a mintegy háromszáz négyzetméter kiterjedésű tüzet kéziszerszámokkal fékezték meg. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Tragikus tűzeset Hévízen
2022. február 03.

Csütörtök kora este, tizenhét órakor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Hévízen, a Budai Nagy Antal utcában kigyulladt egy lakott melléképület, egy ember pedig valószínűleg bent van.

Újabb áldozatot követelt a lakástűz, ezúttal Zalakaroson
2021. november 28.

Vasárnap délelőtt, nem sokkal fél 11 előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy zalakarosi, Fő utcai családi ház idős lakója nem ad életjelet magáról. A bejelentő elmondta azt is, hogy a bejárati ajtó kulcsra van zárva, odabentről pedig folyamatos jelzést ad egy szén-monoxid-érzékelő.

Halálos lakástűz Hévízen
2021. november 26.

Csütörtökön este, nem sokkal kilenc óra előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy kétszintes családi ház ég Hévízen, az Egregyi utcában. A bejelentő elmondta, hogy a házban egy mozgássérült idős ember él, kapuja lakattal be van zárva, ezért feltételezhetően a lakásban tartózkodik.

Minden másodperc számít!
2021. november 25.

Az elmúlt években általános jelenséggé vált, hogy a lakosság a város helyett egyre inkább a környező kistelepüléseken, illetve a külvárosi részeken vásárol magának ingatlant, amit lakásként, hétvégi házként használ. Ez szinte az összes zalai településen megfigyelhető.

Halálos lakástűz a Zala megyei Belsősárdon
2021. november 03.

Kedd este negyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Belsősárdon egy ideje nem láttak egy embert, a bejelentőnek az épület elé kihelyezett érintetlen ételhordó szúrt szemet. Hat lenti tűzoltó egy járművel sietett a helyszínre, akik a százötven négyzetméteres családi házban egy korábbi tűz nyomait észlelték, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. A hálószoba sarkában összesen öt négyzetméteren egy hősugárzó, egy szekrény, ruhák és szemét égett. A házban egy elhunyt személyt találtak, nem zárható ki, hogy a tűz oltása közben szenvedett halálos füstmérgezést. A házban egy kutya és egy macska is volt. Az állatok a tűzesetet túlélték, állatvédőkhöz kerültek.

Előzzük meg a Halottak napi, halloweeni tüzeket!
2021. október 28.

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt.

Tegyünk a biztonságunk érdekében!
2021. október 25.

Zala megyében 2021. október 25-ig összesen mintegy 80 esetben riasztották a tűzoltókat lakástűzhöz. Ezeknél az eseteknél közel 2800 négyzetmétert érintettek a lángok, 10-en megsérültek, 9 embert pedig a tűzoltók mentettek ki az épületekből. A lánglovagok gyors beavatkozásának köszönhetően a megmentett ingóságok értéke többszöröse a tűzben érintetteknél, és jó hír, hogy halálos áldozatot nem követelt egyik eset sem. Ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon, a lakosság odafigyelésére is nagy szükség van!

Indul a fűtési szezon – Előzzük meg lakástüzet és szén-monoxid-mérgezést
2021. október 11.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik meg nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, ezt ugyan még mindig megtehetik, de ilyenkor leterheltek a szakemberek és hosszabb a várakozási idő.