Current Page aloldal fejlécképe

Közlemények

Ismét megszólalnak a szirénák Zalaegerszegen
2022. szeptember 06.

A sziréna és hangosbemondó rendszer működtetésével együtt járó katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak szerdán Zalaegerszegen.

A szüret velejárója a mustgáz okozta veszély
2022. augusztus 18.

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tovább tart a kánikula, az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a hőségriasztást
2022. július 22.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve a 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 26-án (kedd) 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan meghosszabbítja. Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben.

Nem most van itt az ideje a szabadtéri égetésnek!
2022. július 22.

Sűrű napjuk volt július 21-én, csütörtökön a zalaegerszegi hivatásos tűzoltóknak: négy helyszínen is tarlót, illetve száraz aljnövényzetet érintő tüzekhez riasztották őket, Becsvölgyén pedig egy traktor és egy bálázógép vált a lángok martalékává. Rajtuk kívül a lenti hivatásos tűzoltók egy égetésből továbbterjedő tüzet fékeztek meg Pórszombaton. A település önkormányzati rendeletének értelmében egész évben tilos az égetés, mégis felcsaptak a lángok. Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész ország területén, így megyénkben is. A következő napok forrósága miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy – még ahol az önkormányzati rendelet engedélyezi is – halasszák el, vagy egyáltalán ne tervezzék be a szabadtéri égetést! Ebben a szárazságban ugyanis egy kis szikrából akár óriási kiterjedésű tűz is kialakulhat!

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
2022. július 19.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
2022. július 01.

Július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A fűtési szezonnak vége, de a szén-monoxid veszélye nem múlt el
2022. május 13.

A fűtési szezonnak vége, de ez nem azt jelenti, hogy a szén-monoxid veszélye is megszűnt volna. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. A szén-monoxid veszélye tehát egész évben fenyeget.

Halálos tűz Zala megyében
2022. április 23.

Szombaton, kora délután kigyulladt egy húsz négyzetméteres fatároló Zala megyében, Boncodföldén, a Panoráma utcában. Tizenkét zalaegerszegi hivatásos tűzoltó három járművel vonult az esethez, rövid időn belül eloltották a lángokat. Az épületben egy ember tartózkodott, akinek az életén a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már segíteni.

Éjfél óta tűzgyújtási tilalom van az egész országban
2022. március 10.

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Egyre több a szabadtéri tűz Zalában – figyeljünk!
2022. február 25.

Február 24-én, csütörtökön négy alkalommal riasztották a zalai tűzoltókat szabadtéri tűzhöz. Bánokszentgyörgyön, a Kossuth út egyik családi házának hátsó udvarában kommunális hulladék égett néhány négyzetméteren délelőtt. A tűz a közeli aljnövényzetre is átterjedt, ám mire a letenyei hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a mintegy négyszáz négyzetmétert érintő tűz kialudt. A raj a még égő hulladékkupacot vízsugárral eloltotta. Délután ismét Bánokszentgyörgyre riasztották a letenyei és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat, mivel három hektáron égett a nádas a település Várföldei utcájában. Az egységek puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. A tűzzel érintett területen egy farönk is beizzott, ezt a tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták és eloltották. Szintén a délutáni órákban égett a száraz aljnövényzet Becsehelyen, az Imre hegyen, mintegy kétszáz négyzetméteren. Mire a riasztott nagykanizsai hivatásos és a letenyei önkéntes tűzoltók megérkeztek, a lángok egy akácost is elértek. A rajok vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt megfékezték a tüzet. Tegnap kora este pedig több ponton gyulladt meg az avar Pacsán, a Fő utca közelében. A város hivatásos tűzoltói a mintegy háromszáz négyzetméter kiterjedésű tüzet kéziszerszámokkal fékezték meg. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Tragikus tűzeset Hévízen
2022. február 03.

Csütörtök kora este, tizenhét órakor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Hévízen, a Budai Nagy Antal utcában kigyulladt egy lakott melléképület, egy ember pedig valószínűleg bent van.

Újabb áldozatot követelt a lakástűz, ezúttal Zalakaroson
2021. november 28.

Vasárnap délelőtt, nem sokkal fél 11 előtt érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy zalakarosi, Fő utcai családi ház idős lakója nem ad életjelet magáról. A bejelentő elmondta azt is, hogy a bejárati ajtó kulcsra van zárva, odabentről pedig folyamatos jelzést ad egy szén-monoxid-érzékelő.