Átvették a pályázaton elnyert eszközeiket

2022. december 28. 14:58

Átvették az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek, valamint önkormányzati tűzoltóság azokat a központi beszerzésű eszközöket, amelyekhez a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Magyar Tűzoltó Szövetség közös, 2022. évi pályázatán jutottak hozzá. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett ünnepélyes átadót december 28-án, szerdán a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon tartották.

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek képviselőit Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy Zala megye önkéntesei az idei évben sem a pályázatok elkészítésénél, sem pedig a való életben történt beavatkozásoknál nem tétlenkedtek, hiszen nagy segítségére voltak 2022-ben is a hivatásos tűzoltóságoknak. A pályázati úton elnyert támogatásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy 33 zalai önkéntes tűzoltó egyesület részesült eszközökben, illetve pénzbeli támogatásban. Ez pedig tovább növeli az ő lehetőségeiket, valamint nagyobb biztonságérzetet nyújt a lakosság számára.   

Az átadáson Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke szintén megköszönte az önkéntesek munkáját, akik – mint mondta – fontos pillérét képezik a megye mentő-tűzvédelmének. Az elnök arra kérte a megjelent egyesületeket, hogy 2023-ban is éljenek a pályázati lehetőséggel, hiszen ezáltal modern eszközökkel is gyarapodhatnak. 

Az elnyert eszközöket jelképesen Takács Ottó Alajos megyei katasztrófavédelmi igazgató és Strázsai Zoltán, a megyei tűzoltó szövetség elnöke adta át a megjelent önkormányzati, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőinek. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságoknak 40 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása. Közülük 6 egyesület önálló beavatkozási minősítéssel is rendelkezik. A 40 egyesület taglétszáma közel 1300 fő, közülük tűzoltási, mentési feladatokat 569-en láthatnak el, ők azok, akik legalább a 40 órás önkéntes tűzoltó egyesületek részére előírt szakmai végzettséget megszerezték. 

A Zala megyei tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek közül ebben az évben 33-an nyújtottak be pályázatot, közülük mindenki részesült támogatásban. Az egyesületek pénzbeli támogatásként 16 593 363 forint összegben részesültek, míg a most átadott eszközök értéke 10 178 608 forint volt. 

A fenti összegek biztosítják, biztosították az egyesületeknek a fejlesztési lehetőségeket (szertárépítés, felújítás), valamint a meglévő eszközök működési-, felülvizsgálati költségeit, ezáltal a tűzoltási-, műszaki mentési tevékenységek szakszerű, megfelelő eszközökkel történő végrehajtását. 

Gratulálunk a szervezeteknek a pályázaton elnyert eszközökhöz!

Fotó: Szabó István tűzoltó alezredes - Zala MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap