Tegyünk a biztonságunk érdekében!

2021. október 25.

Zala megyében 2021. október 25-ig összesen mintegy 80 esetben riasztották a tűzoltókat lakástűzhöz. Ezeknél az eseteknél közel 2800 négyzetmétert érintettek a lángok, 10-en megsérültek, 9 embert pedig a tűzoltók mentettek ki az épületekből. A lánglovagok gyors beavatkozásának köszönhetően a megmentett ingóságok értéke többszöröse a tűzben érintetteknél, és jó hír, hogy halálos áldozatot nem követelt egyik eset sem. Ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon, a lakosság odafigyelésére is nagy szükség van!

Intő jel, hogy a tűzzel érintett épületek egyikében sem volt füstérzékelő, pedig ez az eszköz életet ment! A füstmérgezéses balesetek közvetlen kiváltó oka az a körülmény, hogy az égés során keletkező füstgáz egy része - vagy akár egész mennyisége - nem távozik el közvetlenül a kéményen, hanem a lakás légterébe kerül. A füstgáz tartós megjelenése a lakás légterében önmagában életveszélyt jelent, hiszen ezzel majdnem bizonyosan együtt jár a mérgező szén-monoxid megjelenése, majd koncentrációjának fokozódása! A konkrét traumát a szén-monoxid tartós belégzése (ritkábban az oxigén hiánya) okozza.

A lakástüzek elkerülésének egyik legegyszerűbb módja egy füstérzékelő készülék beszerezésével indul. Az életmentő érzékelő idejekorán. hangos akusztikus jellel figyelmezteti az adott ingatlanban élőket a veszélyre, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni a lakást, és a 112-es segélyhívó tárcsázásával értesíteni a tűzoltókat. 

A kéménytüzek sem kerülték el megyénket, idén eddig már 35 ilyen jellegű tűzesethez riasztották a tűzoltókat, és összesen 65 négyzetméternyi területen csaptak fel a lángok, ám a gyors beavatkozásoknak köszönhetően a lángok egyik helyszínen sem terjedtek át a lakóházakra. 2020-ban akadtak olyan hetek, amikor naponta két kéménytűzhöz is riasztották a zalai tűzoltókat, pedig a hasonló esetek elkerülhetőek lennének! 

A kéményekben kialakuló tüzek alapvetően kétféle módon keletkeznek. A kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg. Mindkét esetben számolni lehet azzal, hogy az így kialakuló tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat. Egy későn észlelt kéménytűz akár a teljes épület leégéséhez is vezethet. 

A prevenció kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres – indokolt esetben a jogszabályban meghatározottnál is gyakoribb – felülvizsgáltatása és tisztíttatása. A kéményseprői szolgáltatást igénybe venni sohasem késő!  A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. Társasházak esetén a munkavégzés előtt kiértesítéssel közölt időpontban, sormunka keretein belül tervszerűen érkeznek a kéményseprők. 

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Zala megyében 2021-ben már 37 ingatlanban mutatták ki a tűzoltók a mérgező gáz jelenlétét. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Amennyiben pedig bajt észlelnek, azonnal hívják a 112-es számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!