Figyeljük az előrejelzéseket!

2022. november 23. 12:33

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a mai napra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Zala megyében az esőzés miatt. Emellett hamisítatlanul télies időjárásra kell számítani a továbbiakban is, a hideg idő mellett akár havazás, havas eső is előfordulhat megyénkben, valamint a szél is megerősödhet. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy tájékozódjanak az aktuális időjárási és közlekedési helyzetről!

Fontos, hogy legyünk tájékozottak: akár az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról, akár az aktuális útviszonyokról legyen szó! Továbbra is felhívjuk a figyelmet a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető alkalmazásának, a VÉSZ-nek a használata. A program segítségével folyamatosan képet kaphatunk az aktuális helyzetről, legyen szó az utak állapotáról, vagy akár az időjárásról! 

Útnak indulás előtt ellenőrizzük autóink műszaki állapotát és felszereltségét! Adott esetben ugyanis akár szélsőséges időjárásra is számítanunk kell, ezért erősen ajánlott, hogy az autónkban tartsunk többek között pokrócot, jégkaparót és jégoldó folyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát, bikakábelt! Az autóba tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot és vigyünk magukkal feltöltött mobiltelefont. Emellett természetesen tűzvédelmi szempontból is ügyeljünk a gépkocsik állapotára! Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására!

Az egyre hűvösebb időjárás miatt ismét nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a tüzelő-fűtő berendezések, így a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt tanácsolja, hogy továbbra is körültekintően használjuk eszközeinket. Kazánházakban, vagy kazánok mellett csak annyi fűtőanyagot halmozzunk fel, amennyi a napi szükségletet fedezi, az éghető anyagokat pedig távolítsuk el a berendezések környezetéből. Emellett erősen ajánlott füst- és szén-monoxid-érzékelőket használni, hiszen ezek idejekorán jelzik a bajt!

Ezen kívül a vízelvezető árkok tisztán tartásával sokat tehetünk saját, és ingatlanunk biztonsága érdekében. A prevenció kulcsa – a konkrét fizikai beavatkozásokon túl – az időjárási előrejelzések folyamatos nyomon követése. Ezzel ugyanis időben tudunk gondoskodni a saját portánk előtti vízelvezető árkok tisztaságáról, így előzve meg azt, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiség eső, vagy akár a havazás miatt gyors olvadás ne okozzon gondot lakókörnyezetünkben. 

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Továbbra is érdemes naponta felkeresni idősebb rokonunkat, ismerősünket, szomszédunkat, s ha kell, segíteni ingatlana fűtésében, vagy napi ellátásának biztosításában! 

Ha valaki bajba jutott, a 112-es segélyhívó számon kérhető segítség! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap