Télen is biztonságban!

2020. október 30. 09:00

Közeleg a tél. Érzékelhetően csökken a napi átlaghőmérséklet, korábban sötétedik, így nem árt, ha ügyelünk gépjárművűnk megfelelő állapotára. A megváltozott körülmények miatt autónkat is fel kell készíteni a zordabb, hidegebb időjárásra.

A téli átállás technikai eszközeink időszakos felkészítését is megköveteli. A közlekedőknek érdemes megfogadniuk a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait azért, hogy a tűzesetek, balesetek elkerülhetők legyenek. 

Járműveink télen is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ebben az időszakban gyakrabban használjuk a gépkocsikban található elektromos berendezéseket, amik nem megfelelő karbantartás esetén akár túlmelegedéshez, elektromos tűzhöz is vezethetnek.

Minden esetben nagyon fontos, hogy a tél beállta előtt vizsgáljuk, vizsgáltassuk meg a gépjárművünkben található akkumulátort.  A nem megfelelő töltöttségű elektromos erőforrás a hideg következtében lemerülhet és töltése szükséges. Az akkumulátor elektromos hálózhat történő csatlakoztatása minden esetben veszélyeket rejt magában, hisz a töltés következtében elektromos zárlat léphet fel. Amennyiben töltenünk kell eszközünket, minden esetben a járműből eltávolítva, az előírásoknak megfelelően végezzük el annak feltöltését. 

Fontos, hogy az akkumulátor sarukat is ellenőrizzük! A nem megfelelően meghúzott vagy szennyeződött akkusaru átmeneti ellenállása annyira megnő, hogy képtelen lesz átvinni a töltést. A fehér bokrosodás forró vízzel, vagy pólustisztító kefével könnyen tisztítható, az oxidációt csak finom csiszolással lehet eltávolítani. A nem megfelelő energia átvitel zárlathoz, tűzhöz vezethet!

A hideg időszakban rendszeresen használjuk a fűtést, valamint autónk más elektromos berendezését, mint például az ablakok fűtőszálait. A hűtő-, fűtőberendezés, eldugulása esetén a fokozott hőtermelés hatására a rendszer túlmelegedhet és szintén gépjárműtűzhöz vezethet.

Minden esetben vizsgáltassuk meg, hogy az elektromos berendezések, elektromos vezetéke megfelelően funkcionálnak. Sok esetben előfordul, hogy hosszabb időszakon keresztül nem használt elektromos vezeték túlmelegszik, ezáltal tűz keletkezik a járműben.

A nedves, havas úton a fékrendszerünk nagyobb igénybevételnek van kitéve. A fokozott terhelésnek kitéve a fék túlmelegedhet, lángra kaphat. Szakemberrel történő átvizsgáltatás esetén ezt a problémát megelőzhetjük.

A motortérben folyamatosan hő termelődik. A motor környezetében több éghető anyag is található, ideértve az elektromos kábeleket, műanyag burkolatokat. Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására, hogy nagyobb hőképződés esetén a motor ne tudjon túlmelegedni. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő karbantartása hiánya miatt tűz keletkezik a motortérben és a jármű kiégéséhez vezet.

Emellett fordítsunk figyelmet a fényszórók, a tartalékizzók és a vészvillogó megfelelő működésére, azok állapotára! Használjunk téli gumit, és cseréljük le az ablakmosó folyadékot téli, fagyálló ablakmosóra, így megelőzhető, hogy az ráfagyjon a szélvédőre! Ha pedig hosszabb útra indulunk, tartsunk az autóban láthatósági mellényt, vizet, takarót, elemlámpát és feltöltött mobiltelefont, hiszen az időjárási körülmények hirtelen megváltozhatnak, és rendkívüli közlekedési viszonyok alakulhatnak ki!

Továbbra is felhívjuk a figyelmet a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazásának, a VÉSZ-nek a használatára! 

Ne felejtsük, hogy autóink téli felkészítésével jelentősen csökkenthetjük a balesetek kockázatát!

Fotó: ZMKI archív

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap