Figyeljünk a vízelvezető árkok állapotára!

2021. február 05. 09:19

A vízelvezető árkok tisztán tartásával sokat tehetünk saját, és ingatlanunk biztonsága érdekében. A prevenció kulcsa – a konkrét fizikai beavatkozásokon túl – az időjárási előrejelzések folyamatos nyomon követése. Ezzel ugyanis időben tudunk gondoskodni a saját portánk előtti vízelvezető árkok tisztaságáról, így előzve meg azt, hogy a hirtelen lezúduló, nagyobb mennyiség eső, vagy akár a havazás miatt gyors olvadás ne okozzon gondot lakókörnyezetünkben.

A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. Járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Fontos, hogy a hulladékot ne a vízelvezető árokba helyezzük el, illetve az odasodort szemeltet is távolítsuk el! Ezeket kezeljük újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően. Nem elegendő emellett az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt! Kevesen tudják, de ez szintén az adott ingatlan tulajdonosának feladata! Gyomirtót soha ne alkalmazzunk! Gyakran felmerülő probléma ugyanis az is, hogy az ilyen szerekkel kezelt területen - növényzet hiányában - a föld fellazul, és a nagy esőzés következtében sártengerré átalakulva eltömíti az árkokat, átfolyókat.

Érdemes észben tartani, hogy a csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó - akár előkezelt, akár tisztított - vizet bevezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) szórni, beleönteni, beleseperni vagy belevezetni szigorúan tilos!

Aki korábban már kitakarította az átereszeket és árkokat, ő is ellenőrizze átjárhatóságukat! Azok ugyanis nagy mennyiségű csapadék hatására feliszapolódhatnak, vízáteresztő képességük pedig jelentősen csökken.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelten kéri a megye lakosságát, hogy a komolyabb problémák elkerülése, és saját biztonságuk érdekében tegyenek eleget fenti kötelességeiknek! 

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap