Készüljünk fel a hideg időjárásra!

2021. november 23. 12:26

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban megvillantja körmeit a télies időjárás, szinte az egész ország területén mínuszok várhatóak. Amellett, hogy járműveinket felkészítjük a téli állapotokra, ügyeljünk otthonaink biztonságára is, továbbá figyeljünk egyedül élő embertársainkra!

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) már korábban is felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy készítsék fel járműveiket az évszaknak megfelelően. Közzétett tanácsaink közül kiemelendő a téli gumi használata, valamint az, hogy járművűnkben mindenképpen tároljunk: 

  1. pokrócot
  2. jégkaparót és jégoldó folyadékot
  3. elsősegélycsomagot
  4. elemlámpát
  5. bikakábelt

Emellett természetesen tűzvédelmi szempontból is ügyeljünk a gépkocsik állapotára! Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására! Ajánlott letölteni mobiltelefonunkra a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot és kérjék a tűzoltók segítségét!     

Mivel hidegebbre fordul az időjárás, ezért egyre többet fogunk otthonainkban tartózkodni. Éppen ezért veszélyeket rejt magában például az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! 

Érdemes ebben az időszakban naponta, kétnaponta figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. Ha tehetjük, keressük fel őket akár telefonon vagy személyesen, segítsünk nekik, érdeklődjünk, hogy mire van szükségük! Hívjuk fel a figyelmüket a helyes fűtésre, valamint arra, hogy saját érdekükben érdemes beszerezni egy-egy életmentő-készüléket, amennyiben nem rendelkeznek ilyen eszközökkel! Ha kell, segítsünk nekik a fűtésben, adjunk tanácsokat, vagy intézzünk számukra szakembert, akik átvizsgálják tüzelő-fűtő berendezéseiket! Tegyünk a biztonság érdekében! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap