Vízügyi hatósági jogkör

A vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábbi önálló szervezeti egységének, az Országos Vízügyi Hatóságnak a jogutódja ettől kezdve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Vízvédelmi hatósági és szakhatósági ügyekben az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség jogutóda a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A feladatok átvétele szeptember 10-től folyamatosan történik meg, a hatósági ügyek lebonyolítása ettől függetlenül zökkenőmentesen zajlik. Az ügyintézés menete nem változik és a határidők sem módosulnak.

Székhelye: Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Postacím: 9700 Szombathely, Ady tér 1.

E-mail cím: inf.zxv@xngirq.tbi.uh

A vízvédelmi/vízügyi hatósági és szakhatósági hatáskörök gyakorlása tekintetében a jogutódlás a következőképpen valósul meg:

jogelődjogutód
Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség/ Nyugat-dunántúli Vízügyi HatóságVas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Illetékességi szabályok a 223/2014. (IX. 4.) kormányrendelet 2. melléklete szerint érvényesek.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területét a vízügyi hatósági és a vízvédelmi hatósági ügyekben a rendelet a következőképpen határozza meg:

  • Vas vármegye – kivéve Csánig, Csönge, Jákfa, Kenyeri, Nick, Ostffyasszonyfa, Pápoc, Rábapaty, Répcelak, Uraiújfalu települések közigazgatási területe -,
  • Zala vármegye teljes közigazgatási területe,
  • Győr-Moson-Sopron vármegyéből Csáfordjánosfa, Csér, Egyházasfalu, Gyalóka, Iván, Répcevis, Sopronhorpács, Szakony, Und, Zsira települések közigazgatási területe,
  • Veszprém vármegyéből Kemeneshőgyész, Magyargencs települések közigazgatási területe,
  • Somogy vármegyéből Balatonszentgyörgy, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tikos, Varászló, Vése, Vörs települések közigazgatási területe, valamint Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső része, Horvátkút lakott hellyel.
Katasztrófavédelem

Az átadás-átvétel során a 2014. szeptember 8. és 2014. szeptember 12. közötti időszak a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 33. § (3) bekezdés g) pontja szerinti üzemzavarnak minősül és az ügyintézési határidőbe nem számít bele.


TÁJÉKOZTATÓ a jogerősen kiszabott bírságok, a hozzájárulás, a járulék,  az igazgatási szolgáltatási díj, továbbá az egyéb bevételek befizetéseiről itt érhető el.


TÁJÉKOZTATÓ: A mezőgazdasági célú öntözéshez kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárásról (megtekint)


TÁJÉKOZTATÓ: A vízkészletjárulék számításával kapcsolatos 2017. évi válozásokról (megtekint)


Esetlegesen felmerülő kérdéseiket a +36-92/549-396 telefonszámon, illetve a inf.zxv@xngirq.tbi.uh címen várjuk.

Az ügyintézéssel kapcsolatos esetleges átmenti fennakadások miatt szíves türelmüket kérjük, megértésüket köszönjük!