Zala Vármegye: Tavaly egy ember halt meg lakástűzben, szén-monoxid miatt senki

2023. január 06. 11:23

2022-ben összesen 117 lakástűz keletkezett Zala vármegyében, 26-al kevesebb, mint 2021-ben, ami 18 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 1966 négyzetméternyi épített terület égett le. Ez a szám 2021-ben meghaladta a 3300 négyzetmétert, így itt is jelentő csökkenés figyelhető meg.

A zalai lakástüzekben 1 ember vesztette életét, még februárban, Hévízen. 2021-ben az áldozatok száma 3 volt. A lakástüzek eloltásához 271 tűzoltóautót riasztottak a vármegyében, a tűzoltóknak összesen 134 órára volt szükségük az oltásokhoz. Hat ember megsérült, egyet pedig a tűzoltóknak kellett kimenteni az égő otthonból. 

A leghosszabb beavatkozás közel hat órán keresztül tartott: február utolsó napján kigyulladt egy ötven négyzetméteres kazánház Dióskálon, a Kossuth Lajos utcában. A tűz átterjedt a mellette lévő, mintegy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is, mely teljes terjedelmében égett. A riasztott pacsai, zalakarosi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek az oltás közben az épületből négy propánbutángáz-palackot, egy dissousgáz-palackot és egy oxigénpalackot hoztak ki, amiket visszahűtöttek. A tűzoltók a kigyulladt kazánház melletti műhelyből további tizenkilenc gázpalackot távolított el. A ház lakhatatlanná vált. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy nyílt láng használata okozott bajt. 

A 117 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A zalai tűzoltók mindössze egy helyszínen találkoztak olyan ingatlannal, ahol volt ilyen készülék: gyakorlatilag mire kiérkeztek, a tulajdonos az eszköznek köszönhetően addigra már megfékezte a lángokat.

A szén-monoxid-érzékelők hazai és zalai elterjedése is kedvező adatokat mutat. 2022-ben 103-szor hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt a különböző otthonokba, a tűzoltók 46 helyszínen igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Ez 2021-ben 48 volt, így itt is csökkenés figyelhető meg. Szerencsére egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. 

Az érzékelők terjedésének köszönhetően azokban az ingatlanokban, ahol volt a készülékből, egy esetben sem történt mérgezés Zalában. Ennek köszönhetően a mérgező gáz 2022-ben sem követelt emberi életet a vármegyében. Ugyanakkor intő jel, hogy 6 ember mégis kórházba került különböző mértékű szén-monoxid mérgezéssel. Az ő otthonaikban nem volt életmentő készülék.  

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Fotó: Töreky Tibor - címzetes tűzoltó főtörzsőrmester

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap