Jubilált a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2024. április 22. 14:15

Fennállása 20. évét ünnepelte pénteken a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpályán rendezett ünnepség alpintechnikai bemutatóval kezdődött, felvillantva a szervezet egyik olyan képességét, ami valóban különlegessé teszi őket a hazai, hasonló rendeltetésű egyesületek között.

A rendezvényen Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnökhelyettese is köszöntötte a szervezet tagjait. Az ezredes emlékeztetett: egyedülálló hazánkban, hogy egy önkéntes mentőszervezet jelentős részét hivatásos személyek alkossák, akik a munkájukban is az emberek mentésén fáradoznak. Az igazgató ünnepi beszéde végén az elmúlt húsz év eredményeinek elismeréseként jubileumi díszoklevelet adott át Sárga Sándor egyesületi elnöknek, megköszönve egyben a kiváló együttműködést is. 

A Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 2003-ban alapították tűzoltók, mentősök, orvosok és civilek, akik Jánoki Lajos ny. tűzoltó alezredest választották elnöküknek. Pár évvel később már az ENSZ Insarag minősítést is megszerezték, ami igazolta, hogy közepes városi kutató- és mentőcsapatként bárhol bevethetőek ott, ahol baj van. Legutóbb éppen Líbiában volt szükség a szaktudásukra, ahol egy vihar miatt két gát átszakadt, és a kiömlő 24 millió köbméter víz három méter magas szökőárként tarolta le a százezer lakosú Derna város nagy részét. Itt kutattak túlélők és áldozatok után.

Az ünnepi rendezvényen örömteli hírként közölte az egyesület, hogy sikeresen pályázat útján egy elektromos, teljesen felszerelt mentőautóval gazdagodtak.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében gratulálunk az egyesületnek, munkájukhoz további sok sikert, erőt, egészséget kívánunk!  

Fotó: Kopecskó János - ZKM és ÖTE

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap