Ne vegyük félvállról a szén-monoxidot!

2024. február 19. 15:00

Az elmúlt időszakban több vármegyei eset is rávilágított arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk otthonainkban akkor, ha például a szén-monoxidról van szó. Mindezen bajok persze megelőzhetők, de ahhoz az odafigyelésünk kell!

Különböző helyzetek szültek sajnálatos, illetve szerencsés kimenetelű eseteket Zalában, amikből nem árt levonni a tanulságot. Egy kis zalai településen, egy felújított nyílászárókkal ellátott házban működött egy több éve ellenőrizetlen, nyílt égésterű gázkészülék, ami meghibásodott, a szén-monoxid pedig emberi életet követelt. Fiatal gyermekek lettek rosszul fürdés közben egy zalai városban és egy kistelepülésen is tavaly, szén-monoxid-érzékelő nélküli ingatlanokban. Nem egyszer fordult elő, hogy házilag készített kémények, rossz bekötések miatt keletkezett mérgező gáz egy-egy lakásban, és csak az ott élők éberségén múlt – CO érzékelő hiányában – hogy nem történt tragédia. 

A szén-monoxid alattomosabb, mint egy lakástűz, hiszen színtelen, szagtalan, emberi és állati érzékekkel felismerhetetlen. És nem válogat. Családok, emberi sorsok, életek mehetnek tönkre egy-egy tragikus eset után. NE ADJUNK NEKI ESÉLYT! 

Védekezhetünk több módon, ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében kérjük, fontolják meg ezeket a lehetőségeket! 

  • vásároljunk egy jó minőségű, bevizsgált szén-monoxid-érzékelőt! Ha úgy érezzük, akkor inkább többet is! 
  • ha otthon nyílt égésterű gázkészülékünk van (azaz látjuk a berendezés lángját), akkor biztosítsuk számára a megfelelő levegő-utánpótlást! 
  • nyílászáró-csere előtt kérjük a szakembert, hogy egy résszellőzőt építsen be az ablakokra, ajtókra. A költségek emelkedhetnek, viszont ezek nélkül a szén-monoxid kockázata is! 
  • évente legalább egyszer ellenőriztessük a készülékeket! 
  • éljünk a magánszemélyek számára ingyenesen elérhető kéményseprőipari szolgáltatással! 
  • készülékeinket, kéményeinket érintő munkálatokat csak szakemberrel végeztessük! 
  • ne fűtsünk nedves fával és hulladékkal, mert ha ezt tesszük, akkor három hét alatt olyan állapotokat idézünk elő a kéményeinkben, mintha egy egész fűtési szezont végigfűtöttünk volna. Ez pedig növeli a szén-monoxid kockázatát is! 

Baj esetén – megszólal a szén-monoxid-érzékelőnk – azonnal rétesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap