Ügyeljünk tüzelő-fűtő berendezéseinkre!

2023. január 31. 15:19

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság már több alkalommal hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy érdemes szakemberek bevonásával ellenőrizni az otthoni, fűtésre használt eszközök állapotát.

A fűtési időszak még javában tart, és minden évben történnek olyan, tüzelő-fűtő berendezéshez köthető tűzesetek, amelyek kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének! Az utóbbi időben leginkább kéménytüzekhez riasztották a zalai tűzoltókat, de meghibásodott, vagy túlterhelt kazánoknál is akadt dolga az egységeknek. A tüzelő-, fűtő berendezések, és azok tartozékainál elengedhetetlen a megfelelő karbantartás. Érdemes megfogadni néhány tanácsot! 

  • Legyünk óvatosak és körültekintőek, amikor nyílt lánggal üzemelő fűtő-, melegítő- vagy főzőkészüléket használunk. Csak engedélyezett, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad használni!
  • Ellenőriztessük rendszeresen szakemberrel a tűzveszélyes folyadékkal (olajjal) üzemelő fűtőkészüléket! Ne a berendezés közelében tároljuk a fűtőanyagot! Fűtőanyagot csak a kihűlt állapotú fűtőberendezésbe szabad tölteni!
  • Érdemes átnézetni szakemberrel a kályhákat, kandallókat, hiszen egy alapos felülvizsgálat során olyan hiányosságokra is fény derülhet, aminek időben történő kijavítása emberéletet menthet! 
  • Szilárd tüzelőanyaggal (fa, szén, szalma stb.) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad tenni, a kipattanó szikra felfogására fémből készült és vízzel töltött szerkezetet használjunk. A tüzelőberendezés ajtóit állandóan tartsuk csukott állapotban!
  • A berendezés tisztítását csak lehűlt állapotában végezzük! A hamut és a salakot lehetőleg lehűtött állapotában ürítsük fémkonténerbe. Forró hamut tilos üríteni épületben vagy annak közvetlen közelében, illetve ahol az tüzet okozhat, pl.: száraz aljnövényzetnél! 
  • A tüzelő-, fűtőberendezéshez csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyagot szabad használni!
  • Ne helyezzünk el berendezési tárgyakat a fűtőtestek és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében, és mindig győződjünk meg arról, hogy a csöveken sérülést, elmozdulást nem tapasztalunk! 
  • A tüzelőanyaggal üzemelő fűtőberendezés használatakor győződjön meg arról, hogy a szellőzés megfelelő, így megelőzhető a szén-monoxid-mérgezés!
  • A tartalék folyékony tüzelőanyagot megfelelően lezárva és jól szellőztetett helyiségben kell tárolni, lehetőleg a házon kívül!
  • A gázzal üzemelő tűzhelyet ne használja fűtés céljára (nem biztonságos és mérgező gázok keletkezhetnek)!
  • Villamos hősugárzó használatakor ne terhelje túl a hálózatot, közelébe éghető anyagot nem szabad helyezni! Ne használjon villamos berendezést ott, ahol az vízzel érintkezhet!
Széchenyi 2020 Kohéziós Alap