19 nap alatt 7 lakástűz

2023. január 19. 12:27

Alig vagyunk túl 2023 első hónapjának felén, de már hét lakástűznél volt dolguk a vármegye tűzoltóinak. A legtöbb munkát a nagykanizsai egységeknek adták az ilyen jellegű esetek: már három családi házban keletkezett tüzet kellett elfojtaniuk városukban. Zalaegerszegen pedig csak a tűzoltók gyors beavatkozásán múlt, hogy nem történt tragédia egy társasházi lakásban. Kis odafigyeléssel ezek az esetek elkerülhetők!

Köztudott, hogy a tűzeseteknél csökkenthető a károk mértéke, vagy még időben el lehet fojtani a lángokat akkor, ha rendelkezünk egy füstérzékelővel. Az évben eddig csak olyan esetekhez vonultak a tűzoltók, ahol egyik ingatlanban sem volt ilyen életmentő készülék. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ahol van, ott nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett az érintett épületekben. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érzékelő életet ment, ezért szerezzenek be otthonaikba egy ilyen készüléket! 

Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. Éppen ezért ajánlott otthonra egy tűzoltókészülék beszerzése is.  

A fűtési szezonban általános jelenség, hogy növekszik a lakástüzek száma. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy fokozottan ügyeljen az elektromos berendezésekre, éjszakára lehetőség szerint ne hagyjon töltőn ilyen eszközöket (se telefont, fogkefét, porszívót stb.)! 

Nem árt odafigyelni a kémények, valamint tüzelő-fűtő berendezéseink állapotára sem! Évente legalább egyszer ellenőriztessük ezeket az eszközöket szakemberrel, ha pedig szükségét látjuk, akkor akár többször is. Kerüljük a benti dohányzást, akár ágyban akár szobában! Ne halmozzunk fel felesleges tárgyakat és szemetet a lakóingatlanban, hiszen baj esetén ezek kockázatot jelentenek! Óvatosan bánjuk a nyílt láng használatával, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap