Vigyázzunk a gázcsonkokkal!

2022. július 29. 12:59

A héten több helyszínen is szükség volt a zalai tűzoltók beavatkozására megsérült, vagy elhasználódott gázcsonkok miatt. Cserszegtomajon elszabadult lovak rúgtak ki egy gázcsonkot, Zalaegerszegen pedig egy elhasználódott csonkból szivárgott a gáz. Nem ezek voltak az első ilyen jellegű esetek az elmúlt hónapokban Zalában, viszont a lakosság sokat tehet azért, hogy ne forduljon elő a probléma!

Nyáron sok olyan munkálat zajlik a megyében, melyek során tereprendezések, építési munkálatok, vagy fűkaszálás történik. A nagyobb területeken, ahol munkagépekkel hajtják végre a munkálatokat, számos alkalommal sértettek, vagy vágtak el gázvezetékeket, amelynek kimenetele rendkívül veszélyes is lehet! 

Célszerű, ha tudjuk, hogy területünkön ilyen gázcsonk van, akkor azt valamilyen módon megpróbáljuk biztonságosan elfedni úgy, hogy sem fűkaszálás vagy munkálat, vagy éppen állat ne tudja megsérteni. 

A gázvezeték rongálások megelőzése érdekben a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ingatlanokon végzett kertfenntartási és felújítási, - különösen a magas fűben végzett fűkaszálás, valamint épületszigetelési, karbantartási munkálatok során fokozott figyelemmel legyenek a gázelosztó,- gázcsatlakozó vezetékek elhelyezkedésére, ezzel elkerülve, hogy azok megsértésével, átvágásával káresemények következzenek be.

Emiatt kérjük, hogy amennyiben ilyen jellegű munkavégzést terveznek, tájékozódjanak- mindannyiunk biztonsága érdekében - a közművek elhelyezkedéséről, szükség esetén egyeztessenek a területen üzemelő közművek üzemeltetőivel, kérjenek térképet – ha nincs – az adott területen fekvő közművekről. Amennyiben megtörténik a gázvezeték rongálódása, haladéktalanul kezdjék meg az áramtalanítást, hagyják el a területet, hívják a 112 segélyhívót és értesítsék a közvetlen szomszédokat.

A gázvezetékek megsértése és átvágásának mértékétől függően lakosságvédelmi intézkedést is kell foganatosítani a katasztrófavédelem szakembereinek, annak függvényében, hogy a sérült vezeték mennyire veszélyezteti a környékben élők biztonságát.

Ezúton is kérjük a lakosságot, hogy nagyobb körültekintéssel, odafigyeléssel végezzék a munkálatokat a gázvezetékek közelébe, így bízunk benne, hogy a rongálások számát és ezáltal a veszélyeztetést jelentősen csökkenteni tudjuk.

Fotó: Keszth

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap