Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő Zalában

2022. március 09. 12:50

Pár nap leforgása alatt Pókaszepetken és Alsónemesapátiban is szén-monoxid-érzékelő hívta fel a figyelmet az otthonokban használt fűtőberendezések hibájára. A készülékek jelzését követően a helyszínre kiérkező tűzoltók mérései igazolták az életmentő eszközöket, hiszen mindkét esetben kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Szerencsére személyi sérülés egyik esetben sem történt, ami a tűzoltók gyors beavatkozásán túl a készülékek jelzésének is köszönhető.

Kár lenne még azt hinni, hogy kifele megyünk a fűtési szezonból, hiszen az éjszakák továbbra is hidegek, hiába kezdődött el a meteorológiai tavasz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy továbbra is kiemelten ügyeljünk saját biztonságunkra, és szerezzünk be egy szén-monoxid-érzékelőt, hiszen ahogy az elmúlt napok példái is mutatják, ezek életet mentenek! Pár ezer forinton ne múljon emberi élet! 

A prevenció kulcsa éppen az, hogy rendelkezzünk ilyen életmentő eszközzel. A szén-monoxid-érzékelők használata évente több száz ember életét menti meg országszerte, így Zalában is. Köztudott, hogy a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

E készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Általános tévhit, hogy elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, nem! Egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni! Tévhit abban bízni, hogy házi kedvencünk előre jelzi számunkra a mérgező gáz jelenlétét a lakásban! 

A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet. 

Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást!
  • Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba!
  • A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • Amennyiben ilyen készülékek találhatók a lakásban, akkor oda erősen ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése! A berendezés idejekorán felismeri a problémát, és hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a bajra!
  • Amint megszólal az érzékelő, a lakást azonnal ki kell szellőztetni és el kell hagyni, valamint értesíteni kell a 112-es segélyhívó tárcsázásával a tűzoltókat!

A bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap