Nagy tűz volt a Kis-Balatonnál

2022. március 07. 14:02

Március hatodikán, vasárnap nem sokkal délután negyed kettő után érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint kigyulladt a nádas és ég az aljnövényzet a 76-os főút mentén, Sármellék közelében. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a hivatásos tűzoltók először Keszthelyről, majd nem sokkal később Zalakarosról, Pacsáról, Marcaliból, Badacsonytomajból és Nagykanizsáról is. Munkájukat az alsópáhoki, a hévízi és a szőkedencsi önkéntesek is segítették. A tűzoltóknak a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett közel 15 óra megfeszített munka után sikerült megfékezni a lángokat, hétfőn reggel hajnali négy óra körül.

A jelzést követően elsőként a keszthelyi hivatásos tűzoltók érkeztek ki a helyszínre, ekkor már mintegy 10-15 hektáron égett a nádas és az aljnövényzet. Ezután folyamatosan érkeztek a tűzzel érintett területre a hivatásos és az önkéntes tűzoltók, összesen 14 tűzoltójárművel. Az irányítást a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A rajok több oldalról támadva próbálták megakadályozni a tűz továbbterjedését, ám munkájukat alaposan megnehezítette a mocsaras, ingoványos talaj és a fokozatosan erősödő szél. 

A tűzoltók ekkor már vízsugarakkal, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal igyekeztek megfékezni a lángokat, amelyek a védekezés előrehaladtával egyre nagyobb területet érintettek. Keszthelyről – a lápos, mocsaras, nehezen járható talaj leküzdése érdekében – egy speciális mocsárjáró is érkezett. Délután hat óra magasságában a lángok már csaknem 280 hektárt érintettek, a szél pedig továbbra is erősen hátráltatta az oltási munkálatokat. Ennek ellenére a tűzoltóknak sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek egy a területet megszakító töltésen, így több hektárnyi nádast sikerült megmenteni attól, hogy a tűz martalékává váljon. 

Az idő előrehaladtával, és dacolva a természeti elemekkel továbbra is megfeszített oltási munkát végeztek a tűzoltók, akiknek munkáját ekkor már nem csak az önkéntes tűzoltók, hanem helyi civilek is segítettek, akik folyamatosan tájékoztatták a tűzoltókat a tűzgócok helyéről, illetve ők maguk is kéziszerszámot ragadtak a tűz mielőbbi megfékezése érdekében. Rajtuk kívül a tűzoltók munkáját a helyi természetvédelmi, vízügyi és erdészeti szakemberek is segítették. Munkájukat a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton is köszöni! 

A helyszínre időközben a katasztrófavédelmi mobil labor is kiérkezett, akik a tűz környékén lévő településeken folyamatos méréseket hajtottak végre, ám egészségügyi határértéket meghaladó értéket sehol sem mértek. Fontos hangsúlyozni, hogy a tűzoltók munkájának köszönhetően lakott terület nem volt veszélyben. 

A késő esti órákban már több, mint 450 hektár vált a lángok martalékává, a tűzoltók továbbra is több oldalról támadva vívtak harcot a lángokkal szemben. A tüzet hétfő hajnali négy óra körül sikerült megfékezni, mintegy 15 órányi hősies tűzoltás után. Az esetről készített videónkat itt tekintheti meg. 

Az eset is rávilágít arra, mennyire fontos az égetési szabályok betartása. Egy nem megfelelő időben történő égetés, vagy nem megfelelően biztosított tüzelés hatalmas károkat okozhat. A legfontosabb szabályokról itt tájékozódhat. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap