Két nap alatt két szándékosan megtévesztő jelzés érkezett

2021. november 24.

Hétfőn este, húsz perccel éjfél előtt érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) műveletirányító ügyeletére, miszerint Zalaszentgróton egy háztető ég az egyik utcában. A tűzesethez három településről három tűzoltóautóval összesen 14 tűzoltó indult útnak azonnal, ám a zalai lánglovagok a helyszínen szembesültek azzal, hogy se tűzre, se füstre utaló nyom nincs. Kedden délután pedig 18 óra előtt érkezett jelzés Türjéről, miszerint kigyulladt egy padlás. Két városból két tűzoltóautóval összesen 12 tűzoltó kezdte meg a vonulást, de itt is átverés áldozatai lettek a segíteni igyekvők: a megadott címen nem volt tűz.

2021-ben – a mai nappal bezárólag – már nyolc szándékosan megtévesztő jelzés érkezett a megyei ügyeletre, csak az utóbbi néhány hétben három. A bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában voltak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tettek, amelyre tűzoltóerők indultak a megye különböző pontjairól. A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

Javában tart a fűtési szezon és általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban emelkedik a lakástüzek száma, hiszen egyre többet tartózkodunk otthonainkba. Éppen ezért a megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink! 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el!