Fókuszban a tevékenységünk

2021. szeptember 17. 10:33

Megtartotta szeptemberi közgyűlését a Zala Megyei Önkormányzat. Az eseményen a testület tagjai egyebek mellett tájékoztatót halhattak a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2020. évi munkájáról, valamint az idei évre vonatkozó legfontosabb célkitűzésekről.

A korábbi évekhez képest viszonylag csendesebb év volt a 2020-as év a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) szempontjából – mondta tájékoztatóján Egri Gyula tűzoltó ezredes. A ZMKI igazgatója kitért arra, hogy szervezetünk az elmúlt években fokozatosan előtérbe helyezte a hatékony, proaktív hatósági munkát és a preventív kommunikációra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetett. Tájékoztatásából kiderült, hogy havazás, ónos eső és áradások miatt nem volt szükség rendkívüli védekezési feladatokra, viszont a nyári időszakban tavaly is több esetben alakultak ki heves viharok, melyek megnövelték a tűzoltói beavatkozások számát. A megyét sújtó rendkívüli időjárási jelenségek kapcsán több alkalommal is bekövetkezett beavatkozást igénylő tömeges eseményeket a lehető leggyorsabban, szakszerűen és hatékonyan, maradéktalanul számolták fel a tűzoltók.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a ZMKI igazgatójának tájékoztatásból kiderült az is, hogy 2020-ban a megyei tűzoltóságok a 2114 káresettel kapcsolatos jelzésből 1375 esetben avatkoztak be, 469 esetben tűzoltási feladatot végeztek és 906 esetben műszaki mentést hajtottak végre. Téves jelzés 542-szer érkezett, míg szándékos megtévesztő jelzés 17 alkalommal fordult elő, illetve 37 tüzet utólag jelentettek be. A téves jelzések döntő többségét automatikus tűzjelző rendszerek generálták. A káreseteknél történő beavatkozások száma az előző évhez viszonyítva kis mértékben emelkedett.  A tűzesetek számának növekedése főként a szabad területeken volt tapasztalható, leginkább április hónapban. A műszaki mentésekre a viharos időjárási eseményekkel kapcsolatban volt nagyobb számban szükség, főként februárban és júliusban.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a ZMKI igazgatója hangsúlyozta azt is, hogy a szervezet a kialakult járványhelyzet mellett is képes volt területi és helyi szinten egyaránt betölteni rendeltetését: a megye lakosságának, gazdaságának, létfontosságú rendszereinek védelmét. Kitért arra is, hogy az Igazgatóság 2020-ban folytatta az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek felkészítését, illetve a 16 települési önkéntes mentőcsoportot felkészítette az újraminősítésre. Jelenleg a megye 258 településén rendelkezésre álló köteles polgári védelmi szervezetek összlétszáma 4325 fő.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a ZMKI igazgatójának tájékoztatóját a testület egyhangúlag elfogadta. A jelenlévő képviselők és a megyei vezetők hozzászólásaikban a szervezet tevékenységéről és a tűzoltók áldozatos munkájáról is elismeréssel szóltak, és megköszönték példás hozzáállásukat és erőfeszítéseiket. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap