Leginkább kéménytüzek adtak munkát

2021. május 12. 12:49

A fűtési szezonnak - hivatalosan - már lassan egy hónapja vége. A mögöttünk hagyott időszakban – a kéménytüzeket tekintve - mintegy negyven zalai településen, közel ötven alkalommal volt szükség a megye tűzoltóinak segítségére. A rajok gyors és szakszerű beavatkozásainak köszönhetően egyik helyszínen sem terjedt át a tűz tetőszerkezetre, vagy éppen az ingatlanok egyéb helyiségeire.

A megye lánglovagjainak Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben adta a legtöbb munkát az égéstermék-elvezetőket érintő probléma, emellett Söjtörön és Miháldon volt szükség egynél több alkalommal a beavatkozásukra. Érdekesség, hogy január első húsz napjában nyolcszor, márciusban pedig egy hét leforgása alatt hatszor vonultak a tűzoltók ilyen jellegű esetekhez. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy kéményeiket ellenőriztessék szakemberekkel! Emellett erősen ajánlott egy füstérzékelő beszerzése is, hiszen az eszköz – a szén-monoxid-érzékelőhöz hasonlóan – idejekorán jelzi a problémát, hangos akusztikus- és fényjelzéssel. Így például egy észre nem vett kéménytűz esetén – amennyiben átterjedne a lakás egyéb helyiségeire – időben észlelhető a baj. 

Nyilván a pandémiás helyzet is hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban Zalában a magánháztartások mindössze 10-15 százalékában igényelték a kéményseprői szolgáltatást. Ugyanakkor fontos, hogy a prevenció kulcsa a koromlerakódás minimalizálása, illetve a kémény rendszeres – indokolt esetben a jogszabályban meghatározottnál is gyakoribb – felülvizsgáltatása és tisztíttatása. A kéményseprői szolgáltatást igénybe venni sohasem késő, s mindig aktuális!  

Amennyiben családi házban él, és ingatlanjába nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal!

A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. Társasházak esetén a munkavégzés előtt kiértesítéssel közölt időpontban, sormunka keretein belül tervszerűen érkeznek a kéményseprők.

Amennyiben pedig bajt észlelnek, azonnal hívják a 112-es számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap