Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Zalaegerszegen

2021. április 21. 12:33

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt időszakban többször is felhívta a figyelmet a szén-monoxid-érzékelők használatára. Bár a fűtési szezonnak hivatalosan vége van, a CO veszélye nem múlt el! Különösen fontos az életmentő eszköz használata az olyan ingatlanokban, ahol nyílt égésterű készülék található. Ilyen helyszínre vonultak április 20-án, kedden este a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók is, miután megszólalt az érzékelő egy megyeszékhelyi lakásban.

Kiérkezés után a raj méréseket végzett, s két helyiség kivételével – még nyitott ablaknál is – ki tudta mutatni a mérgező gáz jelenlétét. Az ingatlanban nyílt égésterű gázkészülékek üzemeltek. Ahhoz, hogy a lakásban tartózkodó idős házaspárt ne érje baj, nem csak az érzékelő, hanem a figyelmes szomszéd is hozzájárult, ugyanis amellett, hogy ő figyelmeztette az ott élőket a veszélyre, a 112-es segélyhívó szám tárcsázásával időben jelezte a problémát a tűzoltóknak. Az idős pár ugyanis vélhetőleg valamilyen oknál fogva nem hallotta, vagy nem tudta, hogy náluk jelez a készülék. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is kéri a lakosságot, hogy legyen minden, nyílt égésterű készüléket alkalmazó otthon elengedhetetlen kelléke a szén-monoxid-érzékelő! Emellett – különösen a mostani, pandémiás helyzetben – fordítsunk nagyobb figyelmet idős hozzátartozóinkra, barátokra, ismerősökre! Lehetőségeink szerint tartsuk velük a kapcsolatot naponta, valamilyen formában! Ahogy a fenti példa is mutatja, sokat jelenthet az emberi odafigyelés, amivel meg lehet előzni a komolyabb problémát! 

Tudni kell, hogy a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

E készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. 

Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást!
  • Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba!
  • A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!

A jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája itt található. Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap