Egy kitartó örökmozgó lett az Év Tisztje

2021. február 22. 12:34

A 2020-ban nyújtott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően az iparbiztonsági kategóriában az „Év Tisztje” címet Szabó István tűzoltó alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője vehette át.

A mezőtúri származású Szabó István gyermekkorának meghatározó élménye volt a helyi tűzoltó laktanyában tett látogatás, hiszen itt el is kötelezte magát későbbi szakmája iránt. Kitartásának és szorgalmának köszönhetően elvégezte a tűzvédelmi mérnöki képzést, és az sem jelentett akadályt, hogy több száz kilométerrel távolabb vállaljon munkát. 2003 februárjában előbb segédelőadó, majd kiemelt főelőadó lett a Zalaegerszegi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon, egy évvel később pedig már a megyei igazgatóságon dolgozott. 2007-től az akkori megelőzési osztálynál tevékenykedett, majd 2011 novemberében az országos iparbiztonsági főfelügyelőtől felkérést kapott, hogy működjön közre az iparbiztonsági szervezeti elem megyei megalapításában. Erről, valamint, hogy 2012 márciusa óta megyei iparbiztonsági főfelügyelőként végzi feladatait, óriási büszkeséggel beszél. 

Szabó István három gyermek édesapja. Róluk, és a különböző sportok iránti rajongásáról is hasonló szenvedéllyel mesél, mint hivatásáról.  Igazi örökmozgó, ezért családjával és barátaival minden lehetőséget megragad a szabadidő hasznos eltöltésére. A sport területén leginkább a futás ragadta magával, amit megyei versenyeken szerzett érmek, s lefutott félmaratonok, maratonok mutatnak. Akkor sem ijed meg, ha labdával találkozik, hiszen a kosárlabdában és a kispályás labdarúgásban is mindig odateszi magát. 

Munkájában is csapatjátékos: kitörő lelkesedéssel beszél kollégáiról, akikkel nagyszerű sikereket értek el az Országos Katasztrófavédelmi Mobil Labor versenyeken, tevékenységüket pedig szakmai elismerések övezik. Jelenleg a Zala Különleges Mentők alelnöke, ahol nagyfokú odaadással a csapattal közösen sikert-sikerre halmozva végzi feladatát. Persze, egy kitartó örökmozgótól mi mást is várna az ember?


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap