Ideiglenes áramellátás

2020. augusztus 18. 11:57

Egy közel ötszáz fős település – Milejszeg – áramellátásában okozott gondot az elmúlt hetek nagy esőzése. A felázott talajból tövestől kicsavarodott terebélyes fa tegnap délután fél ötkor ugyanis elszakította a település elektromos ellátást biztosító húsz kilovoltos vezetéket. A vezetékszakadás több oszlop kidőlését is eredményezte, amelyek tagolt domborzatú, erdős és gépjárművekkel nagyon nehezen megközelíthető külterületen álltak. Az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán, de az várhatóan még több órát vesz igénybe.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság 220 KVA teljesítményű aggregátort biztosított a település ideiglenes áramellátására, így ennek segítségével az áramszolgáltató este tíz óra körül a település fogyasztóinak többségét ismét el tudta látni árammal. A Milejszeg környéki hegyhátakon – amely csak néhány fogyasztót érint - azonban jelenleg sem biztosított az áramszolgáltatás.

A megyei védelmi bizottság eszköze ilyen esetekben bármikor bevethető, s egy kisebb zalai település esetében szinte az összes fogyasztót képes árammal ellátni. 

Fontos hangsúlyozni, hogy az aggregátorok áramhálózatra történő egyedi „házi” rákötése nem megengedett, hisz visszatáplálás esetén az súlyos áramütést okozhat. 

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap