Az elmúlt időszakban több alkalommal riasztották a megye tűzoltóit kidőlt fákhoz.

2020. augusztus 05. 13:23

A kidőlt fa nem csak a közúti közlekedést tudja akadályozni, de veszélyt jelent az emberek életére, épületekre is.

Egy viharos időszakot követően minden esetben megnő azon bejelentések száma mikor a megye tűzoltóinak kidőlt fák eltávolítása miatt kell vonulniuk.

Legtöbb esetben egy kidőlt fa a közúti forgalmat zavarja, veszélyezteti. Amennyiben egy fa az úttestre borul, azt a járműveknek ki kell kerülniük és egy veszélyes útkanyarulatban balesetveszéllyel jár. Teljes útzár esetén jelentős torlódás okoz, amely szintén magában hordozza a veszélyt.

Amennyiben egy fa magánterületen található és a viharos szél következtében kidől az jelentős kárt tud okozni épületbe, felsővezetékbe, valamint az emberi életet is nagymértékben veszélyezteti.

Sokan hagyják az udvarukban található fákat magasra megnőni, mivel az a meleg időben árnyékot biztosít, de ezek a fák erre az időre már elöregednek, elkorhadnak és veszélyt jelentenek a környezetükre. A magántulajdonban lévő fák gondozása, eltávolítása a tulajdonos felelősségét képezi. Minden esetben győződjünk meg a fa egészségi állapotáról, mérje fel, hogy a fa ellen tud állni a viharos időnek. A fa eltávolítását minden esetben csak szakemberrel végeztessük el, mert egy sikertelen fakivágás gyakran komoly anyagi károkat tud okozni.

Fontos, hogy ne a vihar elmúltával kezdjünk el intézkedni, mikor már a fa szél következtében kidőlt!

 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap