Önkéntes mentőszervezetek jelentősége

2020. március 24. 13:01

Katasztrófavédelem munkáját gyakorta segítik az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek, melyek nagy előnye, hogy helyismeretük miatt a helyi védekezésben, a helyben élők megsegítésében jókora szerepet tudnak vállalni. E csoportok szervezése terén jelentős sikereket tudtunk elérni az elmúlt években. Az önkéntesek teljesítménye egyértelműen bizonyítja, hogy hatékonyan egészítik ki a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek a hagyományőrzésben és a mentő tűzvédelemben széles körben vállalnak szerepet megyeszerte.  Az önkéntes mentőszervezeteket a katasztrófák és a veszélyhelyzetek hatásainak kivédésére és felszámolására, valamint polgári védelmi feladatok ellátására alakították meg, kiemelten fontos feladatuk az emberi élet védelme és a vagyon mentése.
 
Ezek a csoportok minden esetben civil szerveződés nyomán jönnek létre és működnek, legtöbbször közhasznú szervezetként. 

Az utóbbi évek tapasztalatai igazolják, hogy a katasztrófavédelem hivatásos állományának munkáját remekül egészítik ki ezt a szervezetek. A tűzoltó egyesületek tűzoltási és műszaki mentési feladatokban, az önkéntes mentőszervezetek pedig különösen az árvízi, belvízi védekezésben tudnak gyors és hatékony módon közreműködni. 

Zala megyében jelenleg kettő megyei, hat járási, és 42 települési önkéntes mentőcsoport található, valamint 39 olyan önkéntes tűzoltó egyesület működik, amelyek együttműködési megállapodással rendelkezik a hivatásos katasztrófavédelmi szervvel. 
Középtávú cél az önkéntes mozgalom kiterjesztése, további önkéntesek bevonása a tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek munkájába.

 Az önkéntesek alkalmazása növekvő tendenciát mutat, több alkalommal kérte a katasztrófavédelem a segítségüket különböző speciális mentési feladatok végrehajtására, eltűnt személyek felkutatására, viharkárok következményeinek felszámolására, valamint az árvizek elleni védekezés során. 

Nagyon fontos, hogy minél több ilyen szervezet jöjjön létre, hogy egy esetleges káreset felszámolása a helyben lévő önkéntesek által minél előbb megkezdődjön.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap