Ne hagyja az ételt felügyelet nélkül! Egy perc figyelmetlenség is lakástüzet okozhat
2025. május 28. 13:55
A tűzoltók szinte minden hónapban riasztást kapnak olyan lakásokhoz, ahonnan füst szivárog ki. Legutóbb 2025. május 27-én Zalaegerszegen, a Pais Dezső utcában, ahol egy felügyelet nélkül hagyott étel gyulladt meg, és percek alatt elárasztotta füsttel a lépcsőházat.
A tűzhelyen, sütőben vagy bármilyen melegítőeszközön magára hagyott étel néhány pillanat alatt lángra kaphat. Ekkor már nem főzésről, hanem tűzoltásról van szó. Szerencsére pár egyszerű szabály betartásával a kockázat szinte teljesen kiküszöbölhető.
Mit tehet a megelőzésért?
- Használjon hangos időzítőt (telefon, konyhai csengő), hogy figyelmeztesse, mikor kész az étel.
- Soha ne hagyja magára a sütőt, tűzhelyet vagy bármilyen melegítőeszközt! Ha ki kell mennie a konyhából, zárja el a hőforrást, vagy kérjen meg valakit, hogy figyeljen helyette.
- Tartsa távol a gyúlékony tárgyakat (konyharuhát, papírtörlőt, műanyagot) a hőforrásoktól.
- Tisztítsa rendszeresen a tűzhelyet, sütőt, páraelszívó szűrőjét – a zsíros lerakódások könnyen meggyulladnak.
- Szereljen fel füstérzékelőt, havonta ellenőrizze az elem működését és rendszeresen tesztelje a készüléket.
Mit tegyen, ha lángra kap az olaj vagy az étel?
- Azonnal zárja el a hőforrást, vagy vegye le az edényt a meleg felületről.
- Fedje le az edényt hőálló fedővel vagy sütőlemezzel – így zárja el az oxigént.
- Soha ne öntsön vizet az égő olajra! A víz robbanásszerűen felforr, és szétfröcsköli az égő olajat.
- Ha van kéznél tűzoltó készülék vagy tűzoltó takaró, használja a gyártói utasítások szerint.
Ha már nagy a baj…
- Ha nem sikerült az azonnali és biztonságos tűzoltás:
- Azonnal hívja a 112-t, jelezze, hogy lakástűz van. Mondja el, mi történt, van-e életveszély, és adja meg a pontos címet!
- Hagyja el a helyiséget, csukja be maga mögött az ajtót, hogy a lángok és a füst ne terjedjenek tovább.
- Az élet a legfontosabb – ha szükséges, hagyja el a lakást is, és várja a tűzoltókat biztonságos helyen.
Az elővigyázatosság nem kerül semmibe – a károk annál többe. Tartsa kézben a kockázatot, hogy biztonságban élvezhesse az elkészült ételeket!
***