Zala vármegye: mérlegen az első félév

2024. július 10. 10:42

2024 első félévében egészen pontosan eggyel több, összesen 90 lakástűz keletkezett Zalában, mint tavaly ilyenkor. Hárman életüket vesztették, öten pedig megsérültek, a lángok pedig mintegy 1268 négyzetméteren pusztítottak.

A vármegyében a leghosszabb ideig tartó oltási munkálat januárban Kallósdon volt, ahol kigyulladt egy családi ház. A lommal telített, mintegy 110 négyzetméteres otthon oltása kicsivel több, mint hét órán keresztül tartott a helyszínre riasztott, négy tűzoltóautóval érkező 16 tűzoltónak. Az eset során egy idős nő életét vesztette. 

A kallósdi eseten kívül még két ember hunyt el az első félévben keletkezett lakástüzekben, mindkettő Zalaegerszegen. A zalai lakástüzekhez összesen 136 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók közel 60 órát töltöttek a tüzek oltásával. 

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban a fűtési rendszer meghibásodása (19 eset), elektromos meghibásodás (17 eset), illetve nyílt láng használata (16 eset) miatt gyulladt ki épület vármegyénkben. 

A legtöbb tűz Zalában (28 eset) kéményben, konyhában (15 eset), illetve a hálóban (7 eset) keletkezett. 

Intő jel, hogy a 90 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 56-szor hívták a zalai tűzoltókat, akik 25 helyszínen ki is mutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az esetek során személyi sérülést senki sem szenvedett, ami egyben arra is utal, hogy sokan használnak otthonaikban szén-monoxid-érzékelőt. Akinek viszont még nincs, mindenképpen érdemes beszereznie egyet! 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, nyáron is fenyegető veszélyforrásról van szó. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap