A szén-monoxid nyáron is reális veszély

2024. július 08. 14:31

Sokan csodálkozva fogadják, hogy a mérgező gáz a nyári melegben is potenciális veszélyt jelent. Pedig a jelenség nem köthető csak a téli fűtési szezonhoz, mert ilyenkor is működtetünk otthonainkban nyílt égésterű berendezéseket, például fürdőszobai vízmelegítőt. Tegnap Zalaegerszegen majdnem tragédia történt egy hibásan működő melegvíztermelő miatt, ám a társasház alsóbb szintjén elhelyezett CO érzékelő időben felhívta a figyelmet a mérgező gáz jelenlétére.

A nagy melegben a kémények belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. Az úgynevezett „légdugó” jelenség miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre.

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma. A megelőzés érdekében az ablakokba szereltessünk légbevezetőt, mert az nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente legalább egyszer ellenőriztessük szakemberrel, átalakításnál felújításoknál se szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat.

Ha még nincs otthon, mindenképpen szerezzünk be egy szén-monoxid-érzékelőt! A készülék idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a figyelmet akkor, amikor még tudunk cselekedni: kinyitni az ablakokat, elhagyni a lakást és tárcsázni a 112-es segélyhívót, kérve a tűzoltók segítségét.

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap