Másodfokú riasztás Zalára

2024. március 11. 09:27

24 óra alatt több mint 30 mm csapadék hullhat Zala vármegyében, éppen ezért a HungaroMet másodfokú riasztást léptetett érvénybe hétfőre. A héten várható csapadékos időjárás miatt nem árt az óvatosság!

Az első és legfontosabb dolog, hogy tartsuk tisztán az ingatlanunk előtt vízelvezető árkokat! Ezzel ugyanis sokat tehetünk a biztonság érdekében. A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően – a tényleges használó kötelessége.

A járműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége. Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt! Kevesen tudják, de ez szintén az adott ingatlan tulajdonosának feladata! A gyomirtó használatát kerülni kell, mert az ilyen szerekkel kezelt területen - növényzet hiányában - a föld fellazul, és a nagy esőzés következtében sártengerré átalakulva eltömíti az árkokat, átfolyókat.

Az sem kizárt, hogy esetleg megerősödik a szél, ami szintén problémát okozhat. Ezért zárjuk be a felügyelet nélküli helyiségek nyílászáróit, tegyük biztonságos helyre, vagy rögzítsük a kertben, illetőleg az erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban, vagy azokat felkapva ne okozzon kárt! Egy a viharos szélben elszabadult tárgy súlyos személyi sérülést is okozhat! Ilyen esetben pedig lehetőség szerint soha ne parkoljunk fa alá, hiszen ezzel veszélyeztetjük járművünket! 

A csapadékos idő hatására előfordulhat, hogy kidőlt fák akadályozhatják a közlekedést. Ebben az esetben mindenképpen kérjük a tűzoltók segítségét, ám ha csak kisebb ágak, vékony, akár még általunk is eltávolítható fákat találunk az úttesten, akkor távolítsuk el őket, így segítve a közlekedőket! 

Nagyon fontos a tájékozódás is!

Éppen ezért kérjük, hogy töltsék le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, a VÉSZ-t! Itt ugyanis folyamatosan elérhetően a legfrissebb időjárási előrejelzések, riasztások! 

Baj esetén pedig a 112-es segélyhívó számon kérhetjük a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap