Biztonságosan búcsúzzunk az óévtől!

2023. december 29. 12:10

Egy évvel ezelőtt Szilveszter és Újév napján három tűzesetet oltottak el és hét műszaki mentést végeztek a zalai hivatásos tűzoltók. Surdon, Nagykapornakon és Zalaszentmihályon közeledési baleseteknél dolgoztak, Zalaszentivánon szén-monoxid jelenléte miatt volt szükség a munkájukra, Batykon egy karácsonyfa gyulladt ki egy lakóházban, Nagykanizsán pedig tűzijáték maradványok égtek egy hulladéktároló konténer mögött.

Szerencsére csak egy pirotechnikai eszközzel összefüggő tűzeset keletkezett a tavalyi évbúcsúztatás során, s hogy az idei év se végződjön emiatt tragédiával, fontos figyelemmel lenni az alábbiakra.

Minden pirotechnikai terméknek van használati utasítása, ami részletesen tartalmazza, hova szabad helyezni, hol kell meggyújtani, milyen irányba fog elműködni és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. Ezt mindig olvassuk el és tartsuk is be! Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre! Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk! A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat kizárólag csak szabadtéren használjuk! Ez lehet a saját kertünk, vagy akár közterület. A társasház ablaka és erkélye azonban nem számít közterületnek, ezért innen soha ne indítsunk pirotechnikai termékeket! Az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait ne dobjuk rögtön a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg hulladéktárolók, illetve a mellettük álló járművek, épületek.

Hármas osztályba tartozó tűzijátékból annyit vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni. Azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük. Vigyük vissza oda a fel nem használt eszközöket, ahol megvásároltuk, és semmiképpen se tároljuk együtt a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.

Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket.

Ha baj történik úgy hívják a 112-es segélyhívószámot! Akárcsak az év 365 napjának minden percében, úgy szilveszterkor és Újév napján is készenlétben vannak a hivatásos tűzoltók, hogy biztonságban teljen az ünnep.

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében boldog újévet kívánunk!

***

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap