Elakadt járművek és kidőlt fák adtak munkát

2023. december 06. 09:36

Kedden este megérkezett az előre jelzett havazás Zala vármegyébe. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére szerda délután 15 óráig a havazással összefüggésben összesen tizenegy bejelentés érkezett. A tűzoltókat elsősorban elakadt járművekhez, kidőlt fákhoz riasztották.

Nem sokkal reggel hat óra előtt egy csirkéket szállító kamion akadt el a havas úton Zalaapáti belterületén. A pacsai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal körbeásták az elakadt járművet, így az ki tudott jönni a szorult helyzetből, majd folytatta útját. Csapi és Zalasárszeg között egy busz akadt el a hóban, majd az utána érkező helyközi járat is elakadt. Az egyik járművön tizenkét gyermek utazott, de személyi sérülés nem történt. A mentésükre érkező zalakarosi hivatásos tűzoltók az első, elakadt buszt kivontatták, így a másikkal közösen folytatni tudták útjukat. Ezen a helyszínen később egy kamion, valamint két további busz is elakadt, amelyek mentését szintén a zalakarosi tűzoltók végezték. Kercaszomor külterületén két személygépkocsi ütközött össze. A lenti hivatásos, valamint a bajánsenyei és őriszentpéteri önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd segítettek a forgalmi akadály megszüntetésében. Nagykanizsa külterületén két személygépkocsi ütközött, az egyiket a város hivatásos tűzoltói áramtalanították. Személy az esetnél nem sérült. 

Zalaegerszegen parkoló autóra esett nagy faágat, míg Zalaszentgróton két helyszínen is, illetve Iharosberény és Kisbucsa külterületén pedig úttestre dőlt fákat távolítottak el a tűzoltók. Zalabérben betörte egy autó szélvédőjét egy kidőlt fa a Jókai utcában. A fát a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók távolították el. 

A csapadék intenzitása csökken, ugyanakkor arra kérjük a lakosságot, hogy óvatosan, az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek! Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot! Érdemes használni a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap