Ügyeljünk a biztonságos tárolásra!

2023. október 18. 15:20

A fűtési szezonban nem csak kéményeink és berendezéseink biztonságos állapotára kell kiemelten ügyelnünk, hanem az éghető anyagok tárolási szabályainak betartására is. Az elmúlt évek során többször fordult elő, hogy összehordott tűzifa gyulladt meg a kandalló, kazán mellett, és emiatt kérték vármegyénk tűzoltóinak segítségét.

Az ilyen jellegű tűzesetek megelőzése érdekében a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tüzelés során tárolt famennyiséget ne a kazánházban, illetve ne abban a helyiségben tárolják, ahol a fűtőtest található. Javasolt csak olyan mennyiségű tűzifát itt elhelyezni – nagyobb távolságra a kazántól, kandallótól -, ami a folyamatos égést pár órán át biztosítani tudja.

Ügyeljünk arra is, hogy tartsuk tisztán a fűtőberendezések környezetét, közelükből távolítsuk el a gyúlékony, éghető anyagokat! Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé olyan, fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni, amely biztosítja, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs (szikra) ne jelentsen gyújtási veszélyt. Abban a helyzetben, ha a ház tulajdonosa későn észleli a lángokat, azok átterjedhetnek az épület egyéb más lakóhelyiségeire, és komoly károkat okoznak.

Salakot és hamut csak teljesen lehűtött állapotban, erre a célra szolgáló fém – semmiképp se műanyag - edénybe, a kijelölt salaktárolóba vagy a kijelölt egyéb helyre szabad kiönteni! Emellett továbbra is érdemes figyelni arra, hogy csak megfelelő tüzelőanyagot használjunk! 

Fontos továbbá, hogy a tüzelőberendezések környezetébe helyezzünk ki szén-monoxid-, illetve füstérzékelő készüléket! Ezen eszközök alkalmazása nagyobb biztonságot nyújthat, hiszen időben jelezik az esetlegesen felmerülő problémákat és életeket menthetnek! 

Érdemes megfogadni a tanácsokat, hiszen ezzel tovább növeljük családunk és otthonunk biztonságát a fűtési szezon ideje alatt!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap