Munkálatok a Muránál

2023. augusztus 07. 13:50

Tegnap délelőtt négy zalai településen, Muraszemenyén, Molnáriban, Murarátkán és Tótszerdahelyen kezdődött meg az árvízi védekezés a megáradt Mura-folyó miatt.

Muraszemenyén mintegy ötven önkéntes dolgozott a gát megerősítésén, homokzsákokkal védtek körbe három lakóházat, ugyanakkor az egyik ingatlanban élő idős embernek el kellett hagynia otthonát a magas víz miatt. Az önkéntesek csaknem 2500 homokzsákot használtak fel a védekezéshez, őket egy munkagép is segítette a védekezésben. 

Murarátkán, a településen átmenő 7538-as utat a falu közepén lezárták, és mobilgátat helyeztek ki. A település minden része megközelíthető maradt.

Tótszerdahelyen hetven önkéntes közel 13 ezer homokzsákkal erősítette meg a helyi töltést, itt is munkagépek és hordójárművek segítettek a védekezésben. 

Molnáriban százötven önkéntes fáradozott a helyi töltés magasításán, amihez 15 ezer homokzsákot használtak fel. A munkában Bak, Nagylengyel, Zalaszentiván, Molnári, Pórszombat és Gellénháza települési önkéntes mentőcsoportjai, a Pelso Járási, a Göcsej Járási, valamint a Zala mentőcsoport tagjai vették ki részüket. 

A Mura vízállása jelenleg 547 centiméter. A szakemberek ma éjfélre várják a tetőzést, az időjárási előrejelzések szerint azonban keddtől kedvezőbb időjárási fordulat áll be, aminek következtében megindul majd a folyó apadása. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap