Megkezdődött a védekezés a Murán

2023. augusztus 06. 11:14

A vármegyén átvonuló, felhőszakadásokkal és zivatarokkal kísért viharos időjárással összefüggésben mintegy húsz helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára Zalában. A legtöbb feladatot az úttestre dőlt fák eltávolítása adta az egységeknek.

Emellett az M7-es autópályán, illetve Nemesapáti térségében közlekedési balesethez is vonultak a tűzoltók szombaton. A legtöbb alkalommal a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik saját városuk Vizslaparki útján és a Tüttő György utcában is szivattyúval távolítottak el felgyülemlett vizet mélygarázsból, illetve pincéből. 

Felsőrajkon a rengeteg csapadék miatt megsüllyedt egy rossz állapotban lévő ház fala, majd ki is dőlt a Kossuth Lajos utcában. A pacsai hivatásos tűzoltók áramtalanították a balesetveszélyessé és lakhatatlanná vált épületet, majd körbekordonozták. A házban egy ember élt, ő sérülés nélkül elhagyta az ingatlant.    

Vasárnap délelőtt megkezdődött a védekezés a Murán. Muraszemenyén mások mellett a Mura Járási Mentőcsoport, a Letenye ÖTE, a muraszemenyei települési önkéntes mentőcsoport tagjai, valamint bázakerettyei és a Mura térségi önkéntesek, összesen negyvenen védekeznek. Három házat homokzsákokkal körbevédtek, egy embernek a felgyülemlett víz miatt el kellett hagynia otthonát. A védekezést folyamatos szivattyúzással segítik, és jelenleg nyúlgát építésével igyekeznek megállítani a vizet a helyi Ady Endre utcában. Hasonló munkálatokra Molnáriban és Tótszerdahelyen is szükség lehet. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap