Készüljünk a zivatarokra!

2023. június 06. 10:47

Zivatarok veszélye miatt a hétre elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vármegyénk területére. Záporok, zivatarok várhatók, és a megszokottnál akár nagyobb csapadékmennyiség is lehullhat. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen ezért fokozott odafigyelést kér a lakosságtól!

A katasztrófavédelem évek óta rendelkezik egy mindenki számára elérhető, ingyenesen letölthető applikációval, a VÉSZ nevű programmal! Ez a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen a csapadékos, erősen szeles, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás! 

Emellett továbbra is kérjük a lakosságot, hogy gondoskodjanak vízelvezető árkaik tisztán tartásáról!

A következő napokra nézve előfordulhat az is, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hull egy adott területre. Éppen ezért fontos, hogy a vízelvezető árkainkat is tisztán tartsuk, ellenkező esetben ugyanis azok túltelítődöttsége problémát okozhat akár a közlekedésben, akár saját ingatlanunkban is. A saját ingatlanunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Több napig tartó csapadékos időjárásnál előfordul (mint ahogy az a napokban már Zalában is), hogy az út menti fák, bokrok, de akár az ingatlanunk területén, vagy közelében lévők is a felázott talaj miatt megdőlnek, veszélyessé válnak. Ha utazásunk során letört ágakkal, kisebb darab, még általunk is elmozdíthatónak ítélt fákkal találkozunk, akkor segítsük a közlekedőket azzal, hogy eltávolítjuk az útról. Amennyiben nagyobb méretű kidőlt fával találkozunk, akkor hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! Ha lakóházunk területén lévő fa miatt alakul ki veszélyhelyzet, azonnal értesítsük az ilyen fák eltávolításával foglalkozó szakembert, vagy a tűzoltókat! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap