Darazsak és méhek: szakemberre bízzuk az eltávolítást!

2023. június 02. 12:06

Nagykanizsáról érkezett jelzés pénteken délelőtt, miszerint egy óvoda udvarán megtelepedő méhek veszélyeztetik a gyermekek és az ott dolgozók testi épségét. A zalai tűzoltók a helyszínre érkező méhésznek segítettek eltávolítani a rajt. Napjainkban több telefonhívás is érkezett ügyfélszolgálatunkra, melyeknél rovarokkal kapcsolatban - elsősorban darazsak irtásával vagy elszabadult méhrajjal összefüggésben - érdeklődtek. Az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek, valamint az erre vállalkozó méhészek tudják szakszerűen megoldani.

A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Méhrajokkal, darazsakkal kapcsolatos intézkedés során a katasztrófavédelem tűzoltó egységei a veszélyeztetett helyen levő személy(ek) kimenekítését végzik el. Rovarirtási (darázsirtási) tevékenységet nem folytatnak.

Éppen ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét: amennyiben ingatlanjaikban darázsfészket vagy méhrajokat találnak, minden esetben forduljanak szakemberhez, és ne maguk próbálják eltávolítani a darazsakat.

A házilagosan végzett, általában füstölésre épülő módszert viszont tűzvédelmi szempontból semmiképp sem ajánljuk, mivel jelentős veszélyforrás. Az elmúlt években több alkalommal is előfordult Zalában, hogy házilag készített füstölővel igyekeztek az ingatlantulajdonosok darazsakat irtani, ám ebből végül ingatlantűz keletkezett. Amellett, hogy komolyabb tűzesetet is kreálhatnak, még az egészségüket is kockára teszik azok, akik ilyen beavatkozásba saját módszereikkel fognak bele. A rovarok csípése fájdalmat, érzékenység esetén komolyabb szövődményeket is okozhat, ezért fontos, hogy azt csakis kizárólag szakember végezze! 

Tavaly például egy erdő kellős közepén álló fa illemhely égett le, amiből az ott tartózkodók igyekeztek füstöléssel kiirtani a darazsakat. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a magánszemélyek számára ezt a feladatot szakértők végzik, akiknek elérhetősége az interneten pár kattintás alatt megtalálható.

A darázsirtás és méhrajbefogás tehát nem a katasztrófavédelem feladata! 

Az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek, valamint az erre vállalkozó méhészek tudják szakszerűen megoldani. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján feltüntette azokat a személyeket, akik ilyen helyzetben segíteni tudnak!  

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap