A szén-monoxid az év minden időszakában veszélyes!

2023. május 26. 12:58

Zalaegerszegen hétfőn és kedden is olyan ingatlanhoz riasztották a város hivatásos tűzoltóit, ahol a kiérkező egységek kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. Szerencsére mindkét esetben szén-monoxid érzékelő hívta fel a figyelmet a bajra, így személyi sérülés nem történt. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy fontolják meg egy életmentő CO-érzékelő beszerzését, hiszen a szén-monoxid az egész évben, így nyáron is veszélyt jelent!

Amennyiben otthonainkat biztonságban szeretnénk tudni, úgy mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy a legalapvetőbb biztonsági eszközökkel rendelkezünk-e. A szén-monoxid-érzékelőre nem csak a téli időszakban van nagy szükség, hanem bizony a nagy melegben is, hiszen ilyenkor is üzemelnek a vízmelegítők, vagy egyéb gázkészülékek. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy akinek még nincs, az szerezzen be ebből az életmentő készülékből, pár ezer forinton ne múljon emberi élet!

Az érzékelők idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból, vagy megkezdhetjük a szellőztetést. 

A szén-monoxid esetében gyakori tévhit, hogy a házi kedvencek megérzik. 

Tévhit az is, hogy elég egyszer-kétszer kiszellőztetni a lakást ott, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel. Egyrészt, az állatok sem érzik meg a szén-monoxidot, mivel az színtelen, szagtalan. Másrészt a nyílt égésterű készülékeknek folyamatos levegő utánpótlásra van szükségük! 

Mi is az a nyílt égésterű készülék?

 Az, aminek mi is látjuk a lángját. Például egy gázkonvektor, egy fürdőszobai vízmelegítő, egy gáztűzhely. Ezek mind potenciális veszélyforrások.  Ezen készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegőt, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat! 

Azokban az ingatlanokban, ahol van szén-monoxid-érzékelő, ott nagyobb biztonságban van az emberi élet! 

Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap