Társasházak tűzvédelme – második rész: tárolás

2023. május 24. 15:22

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdánként egy cikksorozatban igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni a lakosságot, elsősorban a társasházban élőket. Kiemelt célunk, hogy figyelemfelhívásunkkal segítsük elkerülni a zalaegerszegi Holub József utcai tűzhöz hasonló eseteket. Második részünkben a berendezések, gyúlékony anyagok és egyéb, tűzveszélyes eszközök tárolására vonatkozó szabályokat tekintjük át.

A társasházak egyik fő jellemzője, hogy kis területen nagy létszámban élnek emberek. Az itt lakók általában a rendelkezésre álló teret teljes mértékben kihasználják. Amennyiben egy berendezési tárgy vagy eszköz feleslegessé válik, esetleg használaton kívül kerül, a tárolása minden esetben gondot okoz az ott lakóknak. Az emberek jellemzően a tűzvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva felhalmozzák ezeket a tárgyakat, és szabálytalan helyen tárolják azokat. A többemeletes épületekben különösen fontos, hogy a közösen használt helyiségekben semmilyen éghető anyag tárolása ne történjen, így különösen a szemétleöntő helyiség, liftgépház, kerékpár- és babakocsi-tároló, stb. 

ÜGYELJÜNK A TÁROLÁSRA! 

A különböző – főleg éghető – tárgyak felhalmozása növeli a lakástűz kockázatát! Legyen szó akár a szobákban tárolt éghető anyagokról vagy éppen elektronikai berendezésekről, ezek mind veszélyforrásnak számítanak, hiszen egy óvatlan pillanatban elinduló tűzből másodpercek alatt egy élet munkája válhat füstté! Egyre gyakoribb az is, hogy a különféle, már semmire sem használt, azaz hulladéknak szánt eszközöket, könyveket, papírokat sem távolítják el sokan otthonaikból, pedig ezek nagymértékben fokozzák azt a lehetőséget, hogy egy tűz esetén valóban pillanatok alatt lángtengerré változtatják a lakást, vagy akár egy egész társasházi tömböt. 

Nagyon fontos, hogy a társasházak alagsorában, padlásán is figyeljünk a tárolás szabályaira. Számos esetben problémát jelent, hogy a használaton kívüli bútorokat, kartondobozokat és egyéb, éghető tárgyakat ezeken a helyeken tárolják a lakók, és hosszú idő elteltével sem szállítják el őket. Ezek minden esetben növelik a tűz kialakulásának a lehetőségét. Ha a padlástérben bárminemű tárolás történik, a tárolt anyagot ne tegyük az éghető tetőszerkezet közelébe, ezek például a szarufák, szelemenek. Tűzesetkor ezeket a tűzoltóknak akadálytalanul el kell érniük.   

Zalaegerszegen ezzel összefüggésben nem is olyan régen történt a Jókai utcai tűzeset, ahol az ott élők jelentős mennyiségű berendezési tárgyakat halmoztak fel az alagsorban, melyek egy elektromos meghibásodás miatt azonnal lángra kaptak. A kiérkező tűzoltók kilenc embert és két kutyát mentettek ki épségben a társasházból. 

A lépcsőházakban elhelyezett tárgyak nem csak a tűz kialakulásban jelentenek nagy szerepet, de a helyszínre siető tűzoltók munkáját is nagymértékben veszélyeztetik. A füstben a tűzoltó nem biztos, hogy észleli az előtte lévő bútordarabot, tárgyat, és ezáltal könnyen sérülést szenvedhet, valamint az oltáshoz használt tömlő is elakadhat, ezzel időveszteség alakulhat ki. 

Felhívjuk a társasházak lakóinak figyelmét, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett társasházi lakástüzek intő jelek lehetnek mindenki számára, és rávilágíthatnak arra, hogy minden esetben tartsák be a tűzvédelmi szabályokat!

Sokat tehetünk a biztonságunk érdekében, ha nem tárolunk az erkélyen, szobákban éghető anyagokat!

A gyúlékony anyagok okozhatnak akár végzetes tragédiát is az emeletes lakóépületek erkélyén. A helytelenül tárolt, akár öngyulladásra hajlamos, az időjárásnak kitett anyagok vezetnek erkély, illetve - rosszabb esetben - lakástűzhöz. Ezért fontos, hogy ezeket semmiképpen sem az erkélyen helyezzük el. Mint ahogy az elektromos berendezéseket sem célszerű, hiszen ezek – nedves környezetben – ki vannak téve a gyorsabb meghibásodásnak, így a gyulladásnak is! Amennyiben erkélyünkön működtetünk elektromos berendezést, győződjünk meg annak biztonságos elhelyezéséről, ügyeljünk, hogy a kábelei ne legyenek töredezettek! 2019 júniusában egy társasházi, nyolcadik emeleti lakás erkélyén csaptak fel a lángok, egy elpöccintett cigaretta miatt. Az erkélyen tárolt anyagokat azonnal lángba borították az egyik szobát is. A város hivatásos tűzoltóinak sikerült megfékezni a lángokat, létrasugarat is használniuk kellett. 15 évvel ezelőtt, szilveszterkor egy petárda gyújtotta meg az erkélyen tárolt anyagokat Zalaegerszegen, a Berzsenyi úton, míg néhány évvel korábban pedig egy Balatoni úti tízemeletes második emeleti erkélyén egy kihajított cigaretta gyújtotta meg az ott nyitva felejtett, már beszáradt festéket. 

Rendkívül tűzveszélyes a szemét felhalmozása is! Elég ugyanis egy apró szikra, egy égve hagyott rezsó, otthon dohányzás, eldőlő gyertya, vagy elektromos meghibásodás, és gyakorlatilag egy-egy olyan ingatlan, amiben jelentős mennyiségű hulladékot halmoztak fel, percek alatt lángtengerré változik! Éppen ezért ne halmozzanak fel otthonaikban semmilyen olyan tárgyak, hulladékot, berendezéseket, amik növelik a lakástűz kockázatát! Az sem megoldás, hogy a megunt, vagy összegyűjtött, de nem használt dolgokat a társasház alagsorában, padlásán, vagy a folyosóján tároljuk! Ezzel a tűzoltók munkáját is nehezítjük adott esetben, hiszen egy életmentéskor minden másodperc számít! Ebben az évben a Rákóczi úton történt egy lakástűz, ahol a huszonegy négyzetméteres lakásban közel harminc köbméternyi szemetet halmozott fel az ott élő személy. Az oltást nagyban nehezítette ez a körülmény, ugyanakkor az ott élőt sikerült kimenteni, de ez csak annak volt köszönhető, hogy a zalaegerszegi tűzoltólaktanya mindössze fél perce volt a tűzesettől.

Erősen ajánljuk füstérzékelők beszerzését - akár még a közös tárolókba is! - hiszen az eszköz idejekorán jelzi a problémát! Az érzékelő hangos akusztikus jellel figyelmeztet a bajra már akkor, amikor még akár saját magunk is – saját testi épségünk kockáztatása nélkül – meg tudjuk fékezni a tüzet. Ehhez érdemes beszerezni otthonra egy porral vagy habbal oltó készüléket, időseknek és fiataloknak pedig erősen ajánlott egy tűzoltó-spray beszerezése is! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap