Zivataros kedd jön

2023. május 15. 14:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint május 16-án, kedden záporok és zivatarok várhatók Zala vármegyében, a lehullott csapadék mennyisége pedig akár a 20 millimétert is meghaladhatja. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is fokozott odafigyelést kér a lakosságtól!

Napok óta tartó csapadékos időjárásnál - mint a mostani időszak is - gyakran előfordul, hogy az út menti fák, bokrok, de akár az ingatlanunk területén, vagy közelében lévők is a felázott talaj miatt megdőlnek, veszélyessé válnak. Ha utazásunk során letört ágakkal, kisebb darab, még általunk is elmozdíthatónak ítélt fákkal találkozunk, akkor segítsük a közlekedőket azzal, hogy eltávolítjuk az útról. Amennyiben nagyobb méretű kidőlt fával találkozunk, akkor hívni kell a 112-őt, és kérni kell a tűzoltók segítségét! Ha lakóházunk területén lévő fa miatt alakul ki veszélyhelyzet, azonnal értesítsük az ilyen fák eltávolításával foglalkozó szakembert, vagy a tűzoltókat! 

Nyomatékosan kérjünk minden érintettet, hogy gondoskodjanak vízelvezető árkaik tisztán tartásáról! Azok túltelítődöttsége ugyanis problémát okozhat a közlekedésben, de akár saját ingatlanunkban is. A házunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes! Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, és ha szükséges, ismételjék meg a műveletet! 

Éljünk emellett a katasztrófavédelem ingyenes programjának, a VÉSZ-nek a lehetőségeivel! Ez ugyanis a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen a csapadékos, erősen szeles, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás! 

Amennyiben bajt észlelnek, kérjék a tűzoltók segítségét a 112-es segélyhívó számon! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap