Tíz nap maradt alkotni!

2023. április 11. 13:30

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2023-ben immáron tizedik alkalommal hirdeti meg alkotói pályázatát az iskolások körében, ezúttal ”A füstérzékelő életet menthet” címmel. Erre a 6-10 éves, a 11-14 éves, valamint a 15-18 éves korcsoportban tanulók küldhetnek be alkotásokat. A pályázat felmenő rendszerű, első körben területi szinten bírálják el a beérkezett műveket. A területi szinten első helyezést elért alkotások az országos versenyben vesznek részt. Alkotni már csak 10 napig lehet!

Az országos pályázat fővédnöke Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő. A vármegyei pályázat védnöke Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, míg a vármegyei bírálóbizottság elnöke Arany Gábor, a Zalai Hírlap újságírója.

A pályázat célja, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzését. A pályázaton az alkotások központi témája a füstérzékelő. Ezt a tűzoltó hivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehet bemutatni.

Az iskolások korcsoportonkénti kategóriái:

  • szabadkézi rajz (A/3-as vagy A/4-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép vagy bármely más szabadkézi technikával készített alkotás, plakát)
  • egyéb kézműves alkotás (bármilyen anyagból készített pl. papír, gyurma, agyag alkotás, legfeljebb 30×30×20 cm méretben)
  • videó (30-60 másodperc hosszúságú film vagy animáció).

Az iskolás korcsoportban az alkotásokat egyénileg vagy csapatban lehet elkészíteni. Csapat nevezése esetén egy csapaton belül legfeljebb három, azonos korcsoportba tartozó gyermek vehet részt.

Benyújtás módja: az alkotásokat postai úton (8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 54.) vagy e-mailen (mnyn.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh, videó esetén), előzetes egyeztetés után személyesen, a korcsoport és kategória megjelöléssel a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére kell megküldeni. Az alkotás leadásakor a letölthető adatlap/hozzájáruló nyilatkozatot is le kell adni az alkotáshoz rögzítve az alábbi adatok pontos kitöltésével: pályázó neve, életkora (a pályázatbeérkezési határidő napján betöltött életkor), kapcsolattartási e-mail cím, telefonos elérhetőség. 

A beérkezési határidő: 2022.április 21. 

Díjazás: a Zala vármegyei bírálóbizottság az iskolások pályázatai közül korcsoportonként, kategóriánként 3-3 alkotást díjaz, az első helyezett alkotások automatikusan részt vesznek az országos döntőben is! Az országos verseny nyertesei külön díjazásban részesülnek.

Az az iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb  iskola   2023” címet,   amely   együtt  jár   a   tűzoltóság  egyszeri,   az intézményben   tartandó  bemutatójával   (füstsátor,   tálcatűzoltás,   olajtűzoltás,   roncsvágás), és tűzvédelmi oktatás megtartásával.

Vármegyei eredményhirdetés: 2023. május 26-ig 

Az országos díjátadó: 2023. június 9-ig, Budapesten 

További információ: 8900 Zalaegerszeg, Mártírok útja 54. ; mnyn.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh

Az adatkezelési és hozzájárulói nyilatkozatok erről az oldalról, a lap alján található mellékletekben tölthetők le! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap