Ne bízzuk a véletlenre: a füstérzékelő életet ment!

2023. március 30. 15:21

Zalában ebben az évben már ketten vesztették életüket lakástűzben. Az ilyen esetek könnyedén megelőzhetők egy füstérzékelő beszerzésével!

A füstmérgezéses balesetek közvetlen kiváltó oka az a körülmény, hogy az égés során keletkező füstgáz egy része - vagy akár egész mennyisége - nem távozik el közvetlenül a kéményen, hanem a lakás légterébe kerül. A füstgáz tartós megjelenése a lakás légterében önmagában életveszélyt jelent, hiszen ezzel majdnem bizonyosan együtt jár a mérgező szén-monoxid megjelenése, majd koncentrációjának fokozódása! A konkrét traumát a szén-monoxid tartós belégzése (ritkábban az oxigén hiánya) okozza.

Zalában gyakorlatilag hetente vonulnak a tűzoltók lakástűzhöz, de ez elkerülhető!  Legegyszerűbb módja egy füstérzékelő készülék beszerezésével indul. Az életmentő készülék idejekorán. hangos akusztikus jellel figyelmezteti az adott ingatlanban élőket a veszélyre, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni a lakást, és a 112-es segélyhívó tárcsázásával értesíteni a tűzoltókat. 

Veszélyeket rejt magában az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására, hiszen még nincs vége a fűtési szezonnak! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett, és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! Kerüljük az égést gyorsító, segítő eszközök, anyagok használatát! Ezzel ugyanis nem csak ingatlanunk, hanem saját testi épségünk biztonságát is kockáztatjuk! 

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra.

Baj esetén pedig a 112-es segélyhívó számon a tűzoltók segítségét kell kérni! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap