Másfél hónap alatt 16 kéménytűz Zalában

2023. február 10. 13:26

Utoljára hat évvel ezelőtt regisztrált a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megközelítőleg annyi kéménytüzet az év első hónapjában, mint idén. Február első napjaiban három, míg januárban tizenhárom kéményben keletkezett tűz. Szerencsére egyik esetben sem történt komolyabb lakástűz, köszönhetően a gyors tűzoltói beavatkozásoknak. Köztudott, hogy ha egy kéményben keletkező tüzet nem észlelnek időben, akkor akár az egész ház a lángok martalékává válhat! Igazgatóságunk felhívja a lakosság figyelmét, hogy éljen a magánházak számára ingyenes kéménysepréssel, és akadályozzák meg, hogy egy élet munkája percek alatt a semmibe vesszen!

Az elmúlt napok hamisítatlan téli időjárása miatt nagy terhelésnek vannak kitéve fűtőeszközeink. Igaz ez az égéstermék-elvezetőkre is. Kéménytűz leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkezik. A fűtési szezonban - a szén-monoxid-mérgezések mellett - éppen az ilyen jellegű tüzek kialakulása jelenti a legnagyobb veszélyt a lakók számára. A kéményekben kialakuló tüzek alapvetően kétféle módon keletkeznek. A kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg. Mindkét esetben számolni lehet azzal, hogy az így kialakuló tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat! 

Leginkább a régebbi építésű épületeknél fordul elő, hogy a kéménytestbe éghető épületszerkezetet, például gerendát vagy szarufát építettel be. Problémát okozhat továbbá a kéménytest repedése, a rosszul csatlakoztatott füstcső, de a tisztítónyílásból hiányzó, vagy a rosszul záródó kéményajtó is. A szakszerű felülvizsgálat a kéményseprő-ipari szakember feladata, de egyszerű szemrevételezéssel is észlelhetőek a fenti hibák vagy hiányosságok.

Fontos tudni, hogy aki új kéményt létesít, vagy a régit javíttatja, felújítja, átalakítja, az csak akkor vehető használatba, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton látta és engedélyezte. Ez minden égéstermék-elvezetőre, még egy vaskályha falon kivezetett csövére is érvényes. Ugyancsak érdemes kihangsúlyozni, hogy ezeket a munkálatokat csak szakemberekkel végeztessük! Amennyiben szükséges – és erősen ajánljuk is - minden ilyen beavatkozáskor egyeztessünk kéményseprővel, kérjük ki a véleményét, ha nem vagyunk biztosak a kéményekkel kapcsolatban. 

2018. január 1-je óta a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes, éppen ezért éljenek a lehetőséggel!

Zalában a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ellenőrzéseket. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, vagy a 1818-as telefonszámon lehet időpontot foglalni. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni. Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, inkább többször, mint egyszer sem!  

A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap