Eső, hó, szél, mínuszok: zordabb arcát mutatja a tél

2023. február 03. 12:21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján a következő napokban hamisítatlanul télies időjárásra kell számítani Zala vármegyében. Péntektől eső, havazás, majd fokozatosan erősödő szél (gyakran 70 kilométer/órás sebességű) jellemzi időjárásunkat, és várhatóan megérkeznek a komolyabb mínuszok is, akár már a hétvégén. A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a biztonság érdekében fogadjon meg pár hasznos tanácsot!

A felkészülés legfontosabb eleme a folyamatos tájékozódás. Ebben segít a katasztrófavédelem által kifejlesztett applikáció, a VÉSZ is, melynek használatát erősen ajánljuk a lakosságnak. A program segítségével folyamatosan képet kaphatunk az aktuális helyzetről, legyen szó az utak állapotáról, vagy akár az időjárásról! Aki útnak indul, ellenőrizze autója műszaki állapotát és felszereltségét! Érdemes magunknál tartani pokrócot, jégkaparót és jégoldó folyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát, bikakábelt! 

A hidegebbre forduló időjárás miatt minden valószínűség szerint nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a tüzelő-fűtő berendezések, így a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt tanácsolja, hogy továbbra is körültekintően használjuk eszközeinket. Kazánházakban, vagy kazánok mellett csak annyi fűtőanyagot halmozzunk fel, amennyi a napi szükségletet fedezi, az éghető anyagokat pedig távolítsuk el a berendezések környezetéből. Berendezéseinket ne terheljük túl, csak annyi fát tegyünk a tűzre, amivel kényelmes meleget tudunk teremteni otthonainkban. Amennyiben egyszerre rengeteg fával próbálunk pár fokkal többet előállítani, úgy kéményünk és kandallónk, kazánunk, kályhánk élettartalmát is lerövidítjük! Emellett erősen ajánlott füst- és szén-monoxid-érzékelőket használni, hiszen ezek idejekorán jelzik a bajt!

Továbbra is érdemes naponta felkeresni idősebb rokonunkat, ismerősünket, szomszédunkat, ha kell, segíteni ingatlana fűtésében, vagy napi ellátásának biztosításában! 

A várhatóan néhol viharossá fokozódó szél miatt, ha otthonunk vagy ingatlanunk területén olyan elszáradt vagy veszélyesen megdőlt fa található, amely a személy és a vagyonbiztonságot veszélyezteti, gondoskodjunk annak eltávolításról. A ház környékén gyűjtsük össze és vigyük épületbe azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat. Viharos, szeles időjárás esetén tanácsoljuk továbbá, hogy járművekkel lehetőség szerint ne parkoljunk fák közelében!

Amennyiben bármilyen problémát észlelnek, azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap