Odafigyeléssel elkerülhető a társasházi tűz!

2023. január 30. 11:21

Zala vármegyében a tavalyi évben is több társasházi tűz történt. Zalaegerszegen 2022 januárjában három ilyen esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat, és már az idén is volt egy hasonló eset, ahol csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak volt köszönhető, hogy emberi életben nem esett kár. A társasházakban keletkező tüzek megelőzhetők, ha kiemelten ügyelünk a fontosabb szabályok betartására.

Győrben éppen hétfő hajnalban követelt két áldozatot egy társasházi tűz

A társasházak egyik fő jellemzője, hogy kis területen nagy létszámban élnek emberek. Az itt lakók általában a rendelkezésre álló teret teljes mértékben kihasználják. Amennyiben egy berendezési tárgy vagy eszköz feleslegessé válik, vagy esetleg használaton kívül kerül a tárolása minden esetben gondot okoz az ott lakóknak. Az emberek jellemzően a tűzvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva felhalmozzák ezeket a tárgyakat és szabálytalan helyen tárolják azokat.

A különböző – főleg éghető – tárgyak felhalmozása azonban növeli a lakástűz kockázatát! Legyen szó akár a szobákban tárolt éghető anyagokról vagy éppen elektronikai berendezésekről, ezek mind veszélyforrásnak számítanak, hiszen egy óvatlan pillanatban elinduló tűzből másodpercek alatt egy élet munkája válhat füstté! Egyre gyakoribb az is, hogy a különféle, már semmire sem használt, azaz hulladéknak szánt eszközöket, könyveket, papírokat sem távolítják el sokan otthonaikból, pedig ezek nagy mértékben fokozzák azt a lehetőséget, hogy egy tűz esetén valóban pillanatok alatt lángtengerré változtatják a lakást. 

Nagyon fontos, hogy a társasházak alagsorában is figyeljünk a tárolás szabályaira. Számos esetben problémát jelent, hogy a használaton kívüli bútorokat, kartondobozokat és egyéb éghető tárgyakat az alagsorban helyezik el a lakók és hosszú idő elteltével sem kerülnek elszállításra. Ezek minden esetben növelik a tűz kialakulásának a lehetőségét.

A lépcsőházakban elhelyezett tárgyak nem csak a tűz kialakulásban jelentenek nagy szerepet, de a helyszínre siető tűzoltók munkáját is nagymértékben veszélyezteti. A füstben a tűzoltó nem biztos, hogy észleli az előtte lévő bútordarabot, tárgyat és ezáltal könnyen sérülést szenvedhet, valamint az oltáshoz használt tömlő is elakadhat, ezzel időveszteség alakulhat ki. 

Felhívjuk a társasházak lakóinak figyelmét, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett társasházi lakástüzek intő jelek lehetnek mindenki számára, és rávilágíthatnak arra, hogy minden esetben tartsák be a tűzvédelmi szabályokat!

Sokat tehetünk a biztonságunk érdekében, ha 

  • gondosan odafigyelünk például a főzésnél, a készülő ételt nem hagyjuk magára!
  • nem tárolunk az erkélyen, szobákban éghető anyagokat!
  • nem dohányzunk a lakásban, az erkélyen pedig a füstölés után gondosan eloltjuk a cigarettát! A legbiztonságosabb, ha az épületen kívül dohányzunk!
  • ügyelünk az elektromos eszközeinkre! Egyszerre sok elektromos berendezés használata jelentősen növeli a tűz kialakulásának kockázatát!
  • éjszakára egyetlen elektromos eszközt sem hagyunk a hálózaton!
  • gyertya, esetleg más, nyílt lánggal égő eszközt a tevékenységünk befejeztével eloltunk! Gyertyát ablakba, függönyök közelébe, illetve asztalra, gyúlékony anyagok közelébe soha ne tegyünk!

Emellett erősen ajánljuk füstérzékelők beszerzését - akár még a közös tárolókba is! - hiszen az eszköz idejekorán jelzi a problémát! Az érzékelő hangos akusztikus jellel figyelmeztet a bajra már akkor, amikor még akár saját magunk is – saját testi épségünk kockáztatása nélkül – meg tudjuk fékezni a tüzet. Ehhez érdemes beszerezni otthonra egy porral vagy habbal oltó készüléket, időseknek és fiataloknak pedig erősen ajánlott egy tűzoltó-spray beszerezése is! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap