Szakmai rendezvény a szabadtéri tüzekről

2023. január 24. 15:25

A tavalyi évben emelkedett a szabadtéri tüzek száma vármegyénkben, éppen ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai egyeztetésre és kerekasztal beszélgetésre invitálta azoknak a szervezeteknek a képviselőit, akikkel együtt elérhető a közös cél, vagyis az ilyen jellegű esetek számának csökkentése.

Az Igazgatóság zalaegerszegi székhelyén rendezett eseményen a Zala Vármegyei Kormányhivatal több érintett osztályának, a Zalaerdő Zrt.-nek, az Őrségi Nemzeti Parknak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a képviselői vettek részt. Őket Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte. 

Ezt követően Szabó István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes, Bajsz András tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő és Tüske Ferenc tűzoltó alezredes, a hatósági osztály vezetője tartott előadást egyebek mellett az elmúlt évek szabadtéri tűzeseteiről, a tűzoltóságok feladat- és hatásköréről, illetve azokról a tevékenységekről, melyek során a vármegyei katasztrófavédelemnek közösen kellett dolgozni az érintett hatóságokkal. 

Mint ismert, a tavalyi év egyik legnagyobb esete a márciusi, közel hatszáz hektárt érintő sármelléki nádastűz volt, melynek megfékezésében közel hatvan tűzoltó vett részt. Emellett több olyan eset is volt vármegyénkben, ahol egy időben 10-20 hektárnyi zöldterület vált a lángok martalékává. Elhangzott az is, hogy az elmúlt két év mindegyikében követelt áldozatot a szabadtéri tűz a vármegyében, aminek megakadályozása az idei év egyik legfontosabb feladata. 

A szakmai megbeszélés kiemelt célja a megelőzésben érintett hatóságok és szervezetek munkájának összehangolása, az esetlegesen felmerülő problémák megvitatása, továbbá a jó gyakorlatok ismertetése volt. A résztvevők a saját szakterületüket érintően felvázolták azokat a lehetőségeket, amivel mérsékelhetőek a szabadtéri tűzesetek, illetve érintették azokat az eljárásokat is, ahol a jövőben hatékonyabban tudnak közösen fellépni. 

A rendezvény kötetlen, mégis fontos szakmai eszmecserével zárult. 

Fotó: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy - Zala VMKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap