Visszatekintő – Ezek voltak a legjelentősebb tűzesetek Zalában 2022-ben

2023. január 12. 15:29

A mögöttünk hagyott évben is több jelentős tűzoltói beavatkozás történt Zalában. Visszatekintő sorozatunkban elsőként azokat a tűzeseteket idézzük fel, melyek nagy munkát adtak a vármegye lánglovagjainak.

Január 13-án kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül hetven négyzetméteres, faszerkezetű épület egy Speditőr úti telephelyen, Zalaegerszegen. Az esethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat.  Még ugyanezen nap estéjén teljes terjedelmében égett egy 15 négyzetméteres fatároló Zalaegerszegen, a Sövény utcában. Mire a városi és a pacsai hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a tűz a tároló melletti 120 négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is átterjedt. A rajok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, több oldalról támadva öt vízsugárral fékezték meg a lángokat. 19-én kigyulladt egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméteres, több épületrészből álló üzemcsarnok egy fafeldolgozó telephelyen Türjén, a Zsigmondháza majorban. A helyszínre a zalaegerszegi, a keszthelyi, a sárvári, az ajkai és a pacsai hivatásos, valamint a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat hét vízsugárral. 23-án teljes terjedelmében égett egy hetven négyzetméteres melléképület Magyarszerdahely külterületén. Mire a nagykanizsai és zalaegerszegi hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lángok egy gépjárműre is átterjedtek. A rajok két vízsugárral megfékezték a lángokat, az égő épületből egy szén-dioxid palackot is kihoztak. Január 24-én lángra kapott a karácsonyfa, emiatt tűz ütött ki egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakásában Zalaegerszegen, a Rákóczi Ferenc utcában. A város hivatásos tűzoltói mellett a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre érkezett. Irányításuk mellett az egységek egy vízsugárral, valamint egy létrasugárral és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. Az oltási munkálatok idejére tizennyolc lakás harminchét lakója hagyta el ideiglenesen otthonát, közülük tizenegyen a közeli tűzoltóságra mentek melegedni a hideg miatt. 

Február 3-án következett be az év egyetlen halálos lakástüze Zalában: teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres melléképület Hévízen, a Budai Nagy Antal utcában.  A tűzhöz a keszthelyi és a pacsai hivatásos, valamint az alsópáhoki és a hévízi önkéntes tűzoltók vonultak ki, akik előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet. Az oltási munkálatokat nehezítette az ingatlanban felhalmozott nagy mennyiségű hulladék. A tűzoltók egy gázpalackot vittek ki a tűzzel érintett lakrészből. A tűzoltók az oltási munkálatok során egy holttestet találtak. 28-án kigyulladt egy ötven négyzetméteres kazánház Dióskálon, a Kossuth Lajos utcában. A tűz átterjedt a mellette lévő, mintegy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is, mely teljes terjedelmében égett. A riasztott pacsai, zalakarosi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek az oltás közben az épületből négy propánbutángáz-palackot, egy dissousgáz-palackot és egy oxigénpalackot hoztak ki, amiket visszahűtöttek. A tűzoltók a kigyulladt kazánház melletti műhelyből további tizenkilenc gázpalackot távolított el. A ház lakhatatlanná vált.   

Március 5-én kigyulladt egy közel 130 négyzetméteres, kétszintes lakóház tetőszerkezete Gyenesdiáson, a Madách utcában. A helyszínre a keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az áramtalanítás után a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A rajok a tetőtérben a szigetelést kézi erővel megbontották, az izzó részeket pedig eloltották. Egy nappal később kigyulladt a nádas és az aljnövényzet a 76-os főút mentén, Sármellék közelében. A helyszínre 14 tűzoltóautóval hat település – Zalakaros, Pacsa, Keszthely, Marcali, Nagykanizsa és Badacsonytomaj – hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akiknek munkáját az alsópáhoki, a hévízi és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók segítették. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több oldalról támadva kezdték meg a mintegy 600 hektárt érintő lángok megfékezését. A tűzoltók munkáját az erős szél és a mocsaras talaj is nehezítette, ezért a tűzoltásvezető egy speciális mocsárjárót is bevetett a lángok megfékezése érdekében. A tűzoltók puttonyfecskendőkkel, kéziszerszámokkal és vízsugárral oltották a tüzet, ami több kisebb erdősávra is átterjedt. A rajok végül 15 óra megfeszített munka után tudták eloltani a lángokat. 9-én közel húsz hektáron gyulladt ki a nádas Bánokszentgyörgyön, a Várföldei utcában. A közeli lakóházakat is veszélyeztető tüzet a riasztott letenyei, lenti és nagykanizsai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kezdték oltatni. A rajok munkáját a szeles időjárás és a terepviszonyok is nehezítették, ennek ellenére előbb megakadályozták, hogy a lángok elérjék a lakóházakat, majd több oldalról támadva, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel megfékezték a tüzet. 23-án teljes terjedelmében égett egy lakóházzal egybeépített, közel száz négyzetméteres, garázsként és tárolóként funkcionáló melléképület Lakhegyen, a Petőfi úton. A tűz egy udvaron parkoló autóra, valamint a melléképületben lévő másik járműre is átterjedt. A riasztott zalaegerszegi és körmendi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral oltották el a tüzet. Az egységek a tűzzel érintett épületből két propánbutángáz-palackot hoztak ki, amiket nem ért hőhatás. 

Április 8-án mintegy tíz hektáron égett a nádas a pölöskei tavaknál. A helyszínre a pacsai, a zalaegerszegi és a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. A tűzoltásvezető a még izzó gócpontok felkutatása és a terület átvizsgálása céljából egy speciális mocsárjárót is bevetett. A szabadtéri tűz 2022-ben is követelt áldozatot a vármegyében: április 13-án egy hektáron égett az aljnövényzet Gyenesdiáson, a Bem József utcánál. A helyszínre a keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel fékezték meg a lángokat. A rajok munkáját a terepviszonyok is nehezítették. A tűzoltók az oltási munkálatok során egy magatehetetlen személyt találtak, akit átadtak a mentősöknek, de az életét már nem lehetett megmenteni. 29-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy 630 négyzetméteres mezőgazdasági tároló Reszneken, a Kossuth utcában. A tárolóban 110 nagy kockabála, valamint egy traktor és annak vontatmánya is lángolt. A riasztott lenti, zalaegerszegi, letenyei és szentgotthárdi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral, 11 óra munka után tudta megfékezni a lángokat. 

Május 3-án családi ház mellett álló faépületek gyulladtak ki Lickóvadamoson, a Dózsa utcában. Az egyik, negyvennyolc négyzetméteres, tárolónak használt épületben csirkéket és gépeket tartottak. A másik, százöt négyzetméteres épület egy garázzsal egybeépített vendégház volt, ahonnan négy gázpalackot hoztak ki a helyszínre riasztott zalaegerszegi és lenti hivatásos tűzoltók. A rajok a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek a tűzzel érintett épületek tetőszerkezetét megbontották, majd a még izzó részeket eloltották. 12-én kigyulladt egy négyemeletes társasház harmadik emeleti lakása Zalaegerszegen, a Hegyalja utcában. A helyszínre a városi, a pacsai és a körmendi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, magasból mentő alkalmazásával két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az oltási munkálatok során a tűzoltók 12 embert menekítettek ki az épületből, amely füsttel telítődött. 25-én mintegy száz négyzetméteren égett a szemét Nagykanizsa bagolai településrészén, egy hulladéklerakó telepen. A város hivatásos tűzoltói három vízsugárral fékezték meg a lángokat. A rajok munkáját egy erőgép is segítette. A helyszínre a megyei katasztrófavédelmi mobil labor is kiérkezett, de veszélyes anyag jelenétét a levegőben nem mutatták ki. 

Június 11-én egy százhúsz négyzetméteres ikernyaraló tetőtér beépítésű szintje égett Vonyarcvashegyen, a Fő utcán. A keszthelyi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával fékezték meg a lángokat. A rajok a tetőszerkezetet megbontották és visszahűtötték. Még ugyanezen nap estéjén teljes terjedelmében égett egy lakatlan ingatlannal egybeépített, műhelyként funkcionáló melléképület Kerkaszentkirályon, a Fő úton. A riasztott lenti, letenyei és nagykanizsai hivatásos tűzoltók öt vízsugárral fékezték meg a lángokat. A rajok a műhelyből egy Dissou-palackot is kihoztak. 21-én betakarítási munkálatok közben kigyulladt egy kombájn, a tűz pedig a gabonatáblára is átterjedt a 7511-es út mellett, Nagykanizsa közelében. A három hektárnyi területet érintő lángokat a riasztott nagykanizsai, zalakarosi és marcali hivatásos tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal, valamint munkagépek segítségével fékezték meg. 27-én mosógép és használati tárgyak égtek egy társasház második emeleti lakásában Hévízen, a Vörösmarty utcában. A riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően vízsugárral megfékezték a lángokat. Az oltási munkálatok közben a tűzoltók a társasházból három embert és egy kutyát menekítettek ki. Egy nappal később kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobája Nemespátrón, a Rákóczi Ferenc utcában. A riasztott nagykanizsai hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és két vízsugárral megfékezték a lángokat. 

Július 7-én teljes terjedelmében égett egy harminc négyzetméteres, fából készült melléképület Zalaegerszegen, a Rózsás utcában. A tűz átterjedt egy másik, téglaépítésű melléképület tetejére, egy közelben parkoló személyautóra és egy tujasorra is. A riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a közművek elzárását követően vízsugarakkal eloltották a tüzet. Az egységek a tűzzel érintett melléképületekből négy propánbutángáz-palackot és egy szén-dioxid palackot hoztak ki, melyeket visszahűtöttek.11-én teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres melléképület tetőszerkezete Beleznán, a Kossuth Lajos utcában. A riasztott nagykanizsai hivatásos és murakeresztúri önkéntes tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően több oldalról támadva, három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek a tetőszerkezet veszélyessé vált részeit eltávolították. Július 22-én kigyulladt az elosztószekrény egy szálloda uszodájában Hévízen, az Attila utcában. A keszthelyi hivatásos és alsópáhoki önkéntes tűzoltók a közművek leválasztása után, légzésvédelem mellett behatoltak a tűzzel érintett épületrészbe, majd egy porral oltóval eloltották a tüzet. Az épület füsttel telítődött, ezért az egységek ventilátorral kiszellőztették. A szellőztetés idejére a rajok a szállodából 332 vendéget és 60 főnyi személyzetet kísértek ki. 

Augusztus 27-én csaknem kilencszáz bála gyulladt ki, és körülbelül ugyanennyit fenyegetett a tűz egy Zalaegerszeg külterületén található állattartó telepen, az egykori Bekeháza területén. A helyszínre riasztott zalaegerszegi, pacsai, körmendi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral fékezték meg a tüzet, majd két erőgép segítségével széthúzták az égő-izzó bálákat, hogy azokat felügyelet mellett leégessék. Az egységek a még ép bálákat biztonságos helyre vitték, a tűz közelében lévő épületből pedig egy másikba terelték át az állatokat. A bálák elégetését három nap múlva végeztek az egységek.

Szeptember 8-án teljes terjedelmében égett több melléképület a Zalalövőhöz tartozó Irsapusztán. A lángok egy lakóházat is veszélyeztettek. A riasztott zalaegereszegi, körmendi és a lenti hivatásos, továbbá a zalalövői önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával, hét vízsugárral fékezték meg a tüzet. A melléképületek, köztük egy százötven négyzetméteres tároló, teljesen megsemmisültek. A rajok az oltási munkálatok során tizenöt kacsát és két sertés mentettek ki. A tűz egy farakást is érintett, amit egy munkagép segítségével sikerült megbontani, majd eloltani. 

Az október a felcsapó lángok szempontjából csendesen telt, ám november 5-én tűz keletkezett egy hat tonna napraforgómagot tartalmazó mobil terményszárítóban Nemesrádón, a Szőlőhegy úton. A zalaegerszegi, a keszthelyi és a pacsai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett nyílást vágtak a mintegy öt méter magas építmény oldalán, és azon keresztül leengedték, majd két vízsugárral eloltották az izzó terményt. November 20-án teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres családi ház Rédicsen, a Kossuth utcában. A helyszínre a lenti és a letenyei hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek az oltási munkálatok közben kiemeltek az épületből egy gázpalackot, amelyet biztonságos területre vittek. A tűzoltók a tetőszerkezet átizzott, átégett részeit bontóbaltával eltávolították. Az épület lakhatatlanná vált, így a lakó számára lakosságvédelmi intézkedésre volt szükség. Az esethez a keszthelyi hivatásos tűzoltók vízszállítója is kiérkezett. 

Decemberben komolyabb tűzeset szerencsére nem adott munkát a tűzoltóknak.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap