A szén-monoxid veszélyes, tegyünk ellene!

2022. november 24. 15:15

November 23-án este érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint szén-monoxid-mérgezés történhetett egy zalakomári családi ház fürdőszobájában, miután az ott tartózkodó személy rosszul lett. A helyszínre siető zalakarosi hivatásos tűzoltók még nyitott nyílászárók mellett is nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét. A fürdőszobában egyébként egy nyílt égésterű gázkészülék (vízmelegítő) üzemelt. Az ingatlanban nem volt szén-monoxid-érzékelő, pedig az ilyen jellegű esetek a készülékkel könnyen elkerülhetők lennének. Zalában eddig közel negyven helyszínen mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét a tűzoltók, ám most először olyan lakásban, ahol nem volt érzékelő. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy szerezzen be egy ilyen érzékelőt, hiszen ez adott esetben életet ment!

Ez az eset ismét bebizonyította, hogy az érzékelők rendkívül fontosak, hiszen idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból, vagy ki tudjuk nyitni az ablakot, és kiszellőztetünk. Ott, ahol nincs, akár nagyobb baj is történhet! 

Köztudott, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

Fontos tudni tovább, hogy kéményt engedély nélkül üzembe helyezni tilos! Ha tehát új kéményt létesítenek, vagy a régit javítják, felújítják, esetleg átalakítják, az csak akkor vehető használatba, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton látta és engedélyezte. Ez minden égéstermék-elvezetőre, még egy vaskályha falon kivezetett csövére is érvényes! Egy nem megfelelően működő, házilag összetákolt kémény életveszélyes lehet, hiszen amellett, hogy a szén-monoxid is megjelenhet potenciális veszélyforrásként, akár egy teljes ingatlanunkat megsemmisítő lakástűz is kialakulhat! Fontos, hogy éljünk a magánszemélyek részére ingyenes kéményseprés lehetőségével a 1818-as telefonszám 9-es, majd 1-es mellékénel tárcsázásával, vagy a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon rendeljük meg a szolgáltatást!  

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap