Az étel se égjen!

2022. november 22. 15:24

November elején tűzhelyen felejtett étel miatt kisebb tűz keletkezett egy negyven négyzetméteres, nyári konyhaként funkcionáló melléképületben Tótszerdahelyen, a Petőfi Sándor utcában. Mire a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lánggal égés megszűnt. Az egységek egy propánbutángáz-palackot kihoztak az épületből, a még izzó részeket pedig eloltották. Évente több alkalommal fordul elő megyeszerte, hogy a lakástulajdonosok főzés közben ételt felejtenek a tűzhelyen, közben pedig elalszanak, más munkálatba kezdenek, vagy éppen távoznak az ingatlanból. Ez a figyelmetlenség egyben komoly veszélyforrást is jelent, amit kis odafigyeléssel meg lehet előzni! Ne felejtsük, hogy elég egy apró figyelmetlenség ahhoz, hogy lakástűz legyen!

A jellemzően társasházi lakásokban előforduló hasonló esetek nagy részben többemeletes lakóépületekben keletkeznek, ahol a füst, tűz a lépcsőházat elárasztja és a többi lakóban nagy riadalmat kelthet. A tűzoltók ezekben az esetekben a zárt lakásba is behatolnak, annak érdekében, hogy minél előbb meg tudják fékezni a lángokat és azok ne okozzanak kárt a szomszédos lakásokban. Ugyanakkor az elmúlt időszakban, mint például Tótszerdahelyen, egyre gyakoribbá váltak a kisebb nyári konyhákban történő tűzesetek, amik legtöbb esetben csak a tűzoltóknak köszönhetően nem torkolltak tragédiába, vagy jelentősebb tűzesetbe. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is nyomatékosan kéri a megye lakosságát, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően nincs kitéve hőhatásnak, és ellenőrizzék, hogy nem ég-e a gázláng, vagy a villanytűzhely kikapcsolt állapotban van. Ezzel komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és embertársainkat is! 

A konyhák igénybevétele  jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, éppen ezért tartsák észben, hogy a tűzhelyen és a sütőben lévő ételt soha ne hagyják őrizetlenül! Ellenkező esetben akár nagyobb kiterjedésű tűz is lehet belőle, s fontos tanács, hogy a felhevült, pattogzó olajat soha ne vízzel próbálják meg eloltani. Érdemes inkább fedőt tenni a készülő ételre, és kikapcsolni a berendezést. Nem árt odafigyelni a régi típusú gáztűzhelyekre sem! 

Emellett célszerű és erősen ajánlott egy füstérzékelő készülék beszerzése! Ez ugyanis idejekorán felhívja a lakásban, házban élők figyelmét a bajra, abban az állapotában is, amikor még maga a tulajdonos is tud tenni a nagyobb probléma megelőzéséért. 

Ha azonban komolyabb bajt észlelünk, akkor azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívót és kérjék a tűzoltók segítségét. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap