Fő a biztonság!

2022. október 15. 13:05

Amennyiben otthonainkat biztonságban szeretnénk tudni az előttünk álló időszakban (is), úgy mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy a legalapvetőbb biztonsági eszközökkel rendelkezünk-e. Ezek pedig a megbízható füstérzékelő és a szén-monoxid-érzékelő. Ezek az eszközök ugyanis az év minden időszakában óvják biztonságunkat, ami csak rajtunk múlik. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy akinek még nincs, az szerezzen be ezekből az életmentő készülékekből!

Az érzékelők idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat, vagy ki tudunk menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból.

Zalában a szén-monoxid idén nem, lakástűz viszont már követelt áldozatot. Éppen ezért fontos, hogy rendelkezzünk ezekkel a készülékekkel! 

A szén-monoxid esetében gyakori tévhit, hogy a házi kedvencek megérzik. Tévhit az is, hogy elég egyszer-kétszer kiszellőztetni a lakást ott, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel. Egyrészt, az állatok sem érzik meg a szén-monoxidot, mivel az színtelen, szagtalan. Másrészt a nyílt égésterű készülékeknek folyamatos levegő utánpótlásra van szükségük! 

Az országos statisztikák szerint leggyakrabban a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz Magyarországon. Zalában idén már a százat közelíti a lakástüzek száma. A szén-monoxidos esetek száma hasonló a tavalyi évhez, közel 40 esetben mutatták ki ingatlanokban a mérgező gázt a tűzoltók megyénkben. 

Azokban az ingatlanokban, ahol van szén-monoxid-érzékelő, ott nagyobb biztonságban van az emberi élet. 

Köztudott, hogy 

  • a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet.
  • a nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.
  • a nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.
  • e készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat!
  • nem elég csak szellőztetni, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba.
  • a szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • bármelyik készülékünk meghibásodhat, ha új, ha régi!
  • évente legalább egyszer, de ha szükségét érezzük, inkább többször vizsgáltassuk meg berendezéseinket szakemberrel!

Baj esetén azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Aki bizonytalan a készülékek vásárlását illetően, annak a katasztrófavédelem segít, hiszen a bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap