Összevont minősítő gyakorlat Zalaegerszegen

2022. október 03. 13:14

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (Zala MKI) szervezésében 2022. október elsején összevont nemzeti minősítő gyakorlat volt Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területének több pontján. Ennek keretében a Zala Mentőcsoport, a Göcsej Járási Önkéntes Mentőcsoport és a Salomvár Települési Önkéntes Mentőcsoport (TÖMCS) közös együttműködési feladatokat hajtott végre. A gyakorlaton a résztvevők sikeresen megújították minősítésüket.

A Gébárti-tó partján, valamint a zalai megyeszékhely Jegenyés utcájában alapvető vízkárelhárítási feladatokat végeztek a Zala Mentőcsoport, illetve a Salomvári TÖMCS tagjai. A megjelenteket Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala MKI igazgatója köszöntötte. A mentőcsoportok a tó partján úgynevezett nyúlgátat építettek, míg a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület legjobbjai vízből és mélyből is mentettek embert. A látványos feladatokat a résztvevők maradéktalanul teljesítették a délelőtt folyamán. A Jegenyés utcában a salomvári TÖMCS tagjai pedig hasznos és nemzetgazdasági szempontból is fontos, értékteremtő munka keretében tisztították meg a vízelvezető árkot, illetve az út menti fásítás környezetét. 

A gyakorlat délután az ebergényi városrészben található egykori Petőfi-laktanya területén folytatódott. Itt a Göcsej Járási Mentőcsoport könnyű városi kutató-mentő feladatokat teljesített. Ennek keretében egy a viharos időjárás miatt eltűnt személyt kerestek az önkéntesek mentőkutya és drónok, valamint élőlánc segítségével, míg a Zala Különleges Mentők egy épület tetején rekedt sérült személy mentettek a magasból. 

A résztvevők minden feladatot maradéktalanul teljesítettek, így a végén megérdemelten vehették át Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredestől, a ZMKI igazgatójától az újraminősítésüket igazoló dokumentumokat. 

Minden mentőcsoport tagnak gratulálunk, munkájukhoz további sok sikert, erőt, egészséget kívánunk!  

Fotó: Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy - Zala MKI és Dr. Tóth András tűzoltó alezredes, Zala MKI


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap